Themacafé 15 maart

Themacafé maart; De weg van de vluchteling                                                                  

Verslag van de bijeenkomst op 15 maart 2019

Vandaag tijdens het themacafé staat de vluchteling centraal. De zaal is goed gevuld; ongeveer 40 gasten zijn naar deze bijeenkomst gekomen. De vluchtelingenproblematiek is van alle tijden en is een thema dat veel besproken wordt.

De medewerkers van het project MBV (Maatschappelijke Begeleiding van Vluchtelingen) geven informatie in de vorm van statistieken en wetgeving. Veel mensen zijn verbaasd over de aantallen, ze weten niet dat er zo veel vluchtelingen bestaan. Er wordt ook een film van een vluchtelingenkamp getoond om de leefomstandigheden te verduidelijken.

Waarom willen mensen hun land ontvluchten? Er zijn verschillende politieke, sociale, economische of ecologische redenen. De zaal wordt in acht groepen verdeeld en elke groep krijgt twee landen toegewezen. De opdracht is om uit te zoeken waarom er mensen uit deze landen vluchten. Iedere groep heeft zijn bevindingen aan de rest gepresenteerd.

Vervolgens wordt verteld welke redenen in aanmerking komen voor het verkrijgen van asiel. Bijvoorbeeld een economisch motief is geen geldige reden voor asiel. Het wordt duidelijk dat veel aanvragen worden afgewezen.

Er valt zo veel informatie te geven over de vluchtelingenzaken dat is besloten om nog een keer verder te praten over dit thema. We zijn allen van mening dat een vervolg over dit onderwerp wenselijk is. De gezellige middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Het vervolg zal ‘arriveren in Nederland’ als startpunt hebben. Het zal plaatsvinden op vrijdag 10 mei tussen 15.00-17.00. 

Terug naar het nieuwsoverzicht