Themacafé jonge mantelzorger

“Dat doe je toch gewoon?”

Themacafé: in de huid van de jonge mantelzorger 7 juni 2019

Je bent een kind, puber of jong volwassene, niet ouder dan vierentwintig jaar. Bij jou thuis heeft een gezinslid lichamelijk of psychische hulp nodig. Jij springt in dat gat, je helpt waar je kunt. Naast alle andere dingen die je moet doen, bijvoorbeeld naar school gaan en huiswerk maken. En ja, het is wel druk allemaal. Maar natuurlijk doe je het, voor jou is dat heel gewoon.  

Vandaag kruipen we in de huid van een bijzondere groep, de jonge mantelzorger. Eén op de vier kinderen in Nederland is mantelzorger. Bijvoorbeeld het kind van een vluchtelingengezin dat als tolk optreedt. Of het kind van een moeder met psychische problemen, een vader die verslaafd is aan alcohol of drugs, of met een gehandicapt broertje. 

Jacquelien Hartholt en Joey de Vries nemen ons mee in de belevingswereld van een jonge mantelzorger. Het is een indrukwekkende tocht. Indrukwekkend vanwege de vanzelfsprekendheid waarmee de jonge mantelzorger haar of zijn zware taak op zich neemt. Bijvoorbeeld je gedragen als volwassene terwijl je nog een kind bent. Door de drukte van alledag is er geen tijd om lekker te chillen met leeftijdsgenoten.Het gevolg is dat jonge mantelzorgers op latere leeftijd meer problemen krijgen dan andere leeftijdgenoten.

Waarmee help je de jonge mantelzorger?
Erkenning voor de positie waarin zij of hij zit. Een luisterend oor, ontlasting van de veelheid van taken en ook tijd voor leuke dingen. Humanitas zet zich graag in voor hen. Er worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals klimmen, laser gamen en een workshop graffiti spuiten. En er is de jaarlijkse zomervakantieweek en het maatjescontact. 

Via een quiz, ballonspel en een eigen gemaakte prachtige film krijgen we een goed beeld van de jonge mantelzorger. Een beeld van jonge mensen die veel in hun mars hebben, loyaal, liefdevol en creatieve probleemoplossers. Zij verdienen alle steun van ons.

  

Terug naar het nieuwsoverzicht