Themacafé Verbinden met eenzaamheid

Verbinden met eenzaamheid

Verslag van de themabijeenkomst op 11 oktober 2019

Eenzaamheid. Het lijkt haast onvoorstelbaar in onze drukke, vaak overprikkelde maatschappij. We rennen van hot naar her, appen ons suf en voelen ons soms ook eenzaam. Dat kan haast niet? Of toch?

Vanmiddag praten we over eenzaamheid. Over die van ons zelf, over die van anderen.

 

Eenzaamheid is een taboe in onze ‘maakbare’ wereld. Schaamte speelt een grote rol. Het is een gevoel. Een persoonlijke ervaring van gemis. Een gemis aan sociale contacten, een gemis aan een emotionele band met de ander of een gebrek aan zingeving in je leven. Eenzaamheid komt voor in alle leeftijden en bij verschillende soorten mensen, bijvoorbeeld studenten, alleenstaanden en ouderen.


We starten met een oefening in tweetallen over onze eigen eenzaamheid.  Bijna iedereen (her)kent wel zo’n situatie. Alleen op kamers, een scheiding, ziekte etc.

Als vrijwilliger werk je met kwetsbare mensen, mensen die zich eenzaam kunnen voelen. Het helpt wanneer je erover kunt praten, het is een belangrijke eerste stap. Maar hoe maak je het bespreekbaar?  Zo gemakkelijk is dat nog niet. Er kunnen allerlei belemmerende gedachten bij jezelf een rol spelen.

Hierover gaat de volgende oefening. Veelvoorkomende gedachten zijn:

-         Twijfel of je het wel goed ziet

-         Je verantwoordelijk voelen voor de oplossing

-         Het lijkt niet mogelijk de ander te motiveren voor een oplossing

-         Te confronterend voor jezelf

Maar, je hoeft het niet op te lossen. Iemand is zélf verantwoordelijk voor een oplossing. Weet, dat een luisterend oor al veel betekent voor de ander. Die voelt zich gezien door jou.

 

Tot slot zijn er nog tips voor het bespreekbaar maken van eenzaamheid.

Dat is het benoemen: ‘hoe voelt het voor u’. En eventueel kun je verbinding maken met de ander door je eigen eenzaamheid te benoemen.
Het levert vaak een mooi gesprek op, vooral omdat je op een andere, meer diepgaande manier contact maakt met je medemens.

 

Ineke Wielinga

Tip: kijk eens op de website eensamen050 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht