Themacafé 12 april

Wij kijken door onze eigen gekleurde bril naar de wereld om ons heen. Maar we zien allemaal iets anders…

Vanmiddag staat in het drukbezochte themacafé onze wijze van waarnemen centraal. Hoe betrouwbaar is onze eigen waarneming eigenlijk? Daar valt het nodige op af te dingen, zo blijkt. Via een aantal filmpjes en oefeningen loodst Dirk Sijbesma ons door deze middag. Het is leerzaam, leuk en vaak verrassend. Er is een filmfragment met twee basketbalteams van  elk vier mensen, een wit en een zwart team. Dirk vraagt ons te tellen hoe vaak het witte team de bal naar elkaar over speelt. Dat is zeven keer. Dan vraagt hij of we ook een zwarte beer hebben gezien.  Nee, die hebben we niet gezien. Maar die blijkt er wèl te zijn.

We kijken opnieuw de film en zien een in  zwart berenpak verklede man duidelijk tussen de basketballers heen en weer lopen. Dus we zien maar een bepaald gedeelte van de werkelijkheid, namelijk  dat deel waar wij onze aandacht op richten.

Een ander punt. Hoe komt het dat onze brillen zo verschillend van kleur zijn? Het blijkt dat eerdere ervaringen een belangrijke rol spelen bij hoe je de wereld waarneemt.

Jouw bril is gekleurd door de optelsom van opvoeding, cultuur waarin je bent opgegroeid, je karakter enz. Bekend is het bijvoorbeeld gezegde: het glas is halfvol of halfleeg.

Wij zien dus slechts een deel van de werkelijkheid en dat deel dat we zien is voor iedereen weer anders. Maar wat betekent dat dan voor ons contact als vrijwilliger met de mensen met wie wij omgaan?

Het is belangrijk je bewust te zijn dat iedereen verschillend naar de werkelijkheid kijkt. Het allerbelangrijkste is dat je de ander open tegemoet treedt. Open staat voor hoe die ander dingen beleeft. Luister naar de ander. Wees nieuwsgierig! Weet dat wij juist samen de wereld mooier kleuren.

Er valt nog veel meer hierover te zeggen en te beleven, maar de tijd vliegt voorbij.Aan het einde van deze geslaagde  bijeenkomst is er nog tijd voor een praatje, een drankje en een hapje. Medewerkers van de Globe hebben schalen met heerlijke hapjes voor ons klaargemaakt. Een lust voor het oog en de maag. Zo komt er een einde aan het themacafé van deze keer.

Op 10 mei is het volgende themacafé. Kom jij ook?

 

Terug naar het nieuwsoverzicht