Groningen

Humanitas leest voor bij Sint Pannekoek

Willen jullie een verhaaltje horen …..? Jaaaaaa!

Humanitas was bij het Sint Pannekoek feest met 10 vrijwilligers aanwezig om kinderen voor te lezen uit kinderboeken. Het festijn vond plaats op dinsdag 29 november op diverse locaties in de stad. Een verslag van één van die plekken, Der Aa-Kerk.

Tekst: Dirk Goudberg

Over Sint Pannekoek

Even voor iedereen die de festiviteit nog niet kent. Het Sint Pannekoek feest is 30 jaar geleden bedacht door striptekenaar Jan Kruis. Voor het   stripverhaal Jan, Jans en de kinderen verzon hij de traditie van het Sint Pannekoek feest. Bij een heleboel mensen sloeg dat idee zo aan dat zij familie, vrienden en kennissen uitnodigden om zich op deze dag gezamenlijk eens tegoed te doen aan een flinke stapel pannenkoeken.

Opgepakt in Groningen

In Groningen is deze verzonnen traditie onder meer opgepakt door allerlei organisaties en bedrijven die er een kinderfeestje van hebben gemaakt. De kinderen kunnen op die dag op verschillende plekken in de stad pannenkoeken eten en allerhande spelletjes doen. De ingrediënten van de pannenkoek worden gesponsord, de bezoekers (kinderen en hun ouders of leerkrachten) mogen zelf bepalen hoeveel zij voor de pannenkoeken betalen en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Voorlezen

In Groningen lazen Humanitas-vrijwilligers kinderen voor uit stripboeken. Een initiatief dat bij de kinderen goed in de smaak valt. Renée Pruis is zo’n voorlezer. Zij zit op een stoel in een bijzaaltje van Der Aa-Kerk. In de ruimte rondom haar zijn allemaal ligkussens op de grond gedrapeerd. Die zijn voor de kinderen, om op de zitten of te liggen tijdens het luisteren.

Grote ogen

Tijdens de voorlees-sessie om half vijf zijn er vier kinderen in de ruimte: Tessa, Daniella, Marlena en nog een Tessa. Eén van de Tessa’s luistert vanaf het begin met grote ogen naar Renée’s voordracht. Renée wijst naar een tekening in het stripboek. ‘Kijk, daar aan de rand van het meer zie je een beer. Hij maakt prachtige liedjes met zijn banjo en – kijk – daar in het water is een krokodil.’

Ik doe niet anders

Daniella en Marlena zijn in eerste instantie wat minder gegrepen door het verhaaltje. Ze rollen druk heen en weer op een ligkussen en smoezen en ginnegappen wat met elkaar. Maar na verloop van tijd krijgt de biologerende stem van Renée (‘Ik heb tig kleinkinderen, ik doe niet anders dan voorlezen’) ook vat op deze meisjes. Op een gegeven moment zitten zelfs drie van de meisjes dicht tegen elkaar aan gedrukt op het kussen  tegenover Renée. ‘De beer vraagt de krokodil of die een dansje wil uitvoeren op zijn muziek maar de krokodil schaamt zich omdat hij maar een heel gewone hap-snap krokodil is.’

Nu wil ik een pannekoek!

Enkele minuten lang volgen de vier kids het verhaal met volle aandacht. Dan hoor je aan de plechtige toon, die Renée’s stem krijgt, dat de vertelling ten einde loopt: ‘En de beer vindt het helemaal niet erg dat de krokodil maar een heel gewone hap-snap krokodil is en helemaal geen ster-kop krokodil.’ Dan klapt Renée het stripboek dicht. Bijna als op afspraak springen de kinderen op en rennen naar hun moeders die al die tijd vertederd naar hun kroost hebben zitten kijken. ‘En nu wil ik een pannenkoek!’, roept één van de meisjes. ‘Nou, dan halen we nú een pannenkoek!’, lacht haar moeder.

Levensles

Nu maar hopen dat de diepere boodschap van het verhaaltje blijft hangen. Want gedachte ‘je hoeft je in het leven niet anders voor te doen dan je bent’ is een mooie levensles waar best wat aandacht voor mag zijn. Maar de kinderen krijgen het stripboek gratis mee. Dus als hun moeders het hen later nog eens voorlezen, krijgt de diepe wijsheid van dit ogenschijnlijk simpele verhaaltje alsnog de kans om in te dalen.

Vooralsnog zijn natuurlijk de pannenkoeken véél belangrijker, het is tenslotte Sint Pannekoek feest.

Waarom doet Humanitas in Groningen mee aan het Sint Pannekoek feest?

Dana Ebbekink, marketingmanager van Humanitas: 

‘In de eerste plaats: het feest is het resultaat van een burgerinitiatief, dus het idee is gekomen van een inwoner van de stad Groningen. En zoiets spreekt ons als organisatie, die dicht bij de mensen wil staan, natuurlijk enorm aan.Verder ondersteunen wij het goede doel van het feest dit jaar van harte. De opbrengst van alle verkochte pannenkoeken gaat namelijk naar het Stripmuseum. En die ontwikkelt momenteel - samen met taalcoaches van Humanitas - een cursus waarmee vluchtelingen de Nederlandse taal leren aan de hand van stripboeken.

Bovendien doen wij mee aan het Sint Pannekoek feest omdat het onze zichtbaarheid vergroot als organisatie. En dat is weer nuttig omdat wij als grootste vrijwilligersorganisatie in de stad Groningen afhankelijk zijn van continue aanwas van nieuwe vrijwilligers. En tot slot doen wij als mede-organisator van het evenement allemaal nuttige contacten op, dus het is goed voor de verbreding van ons netwerk.’

Meer informatie over Humanitas Voorlezen

Terug naar het nieuwsoverzicht