Groningen

Vrijheidsmaaltijd

Op de ochtend van vrijdag 5 mei 2017 jongstleden organiseerde Stichting Vier 5 Mei voor het eerst een Vrijheidsmaaltijd op het terrein van het Bevrijdingsfestival: het Stadspark in Groningen. Het doel was om verbinding te zoeken tussen het herdenken op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei. Genodigden bestonden grotendeels uit coaches van Humanitas - om hun te bedanken voor hun inzet. Er werd massaal gereageerd op de oproep om één of meer statushouders mee te nemen. De betrokkenen bij de organisatie van 4 en 5 mei in de provincie Groningen zorgden ten slotte voor een gemêleerd gezelschap. 

Het vrijheidsmaal werd voorafgaand aan het festivalprogramma geserveerd in het Stadspark. Bij deze maaltijd waren ongeveer 250 vrijwilligers, statushouders en betrokkenen van Humanitas aanwezig. Het programma ging van start met een optreden van het Syrische koor New Life, die een ontroerende versie van Claudia de Breij’s “Mag ik dan bij jou” ter hore bracht. Daarna droeg stadsdichter Lilian Zielstra een aantal gedichten voor, waaronder het speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht “De Tong”.

Tijdens de brunch zelf konden de gasten naast van belegde broodjes ook genieten van de Nederlandstalige dromerige popliedjes van AAPNOOTMIES. Het college van Dolf Jansen was een groot succes. In 40 minuten sprak hij over hoop, vrijheid, de kracht van de vrouw in het algemeen en in het bijzonder, de Four Freedoms van Roosevelt en over ieders eigen inzet om onze ingewikkelde wereld wat mooier en rechtvaardiger te maken. Gedurende de ochtend verzamelde poëzie collectief Zeaux woorden bij de tafels, die zij ter plekke omtoverende in tastbare gedichten over vrijheid. Ten slotte presenteerden leden van het Euroculture Network met tekeningen van vluchtelingen uit Syrië hun prachtige project “Colours of a Journey”. 

Humanitas Groningen wil vanaf deze plek Bevrijdingsfestival Groningen bedanken voor het organiseren van deze vrijheidsmaaltijd; het smaakte naar meer!

Wil je nog even nagenieten, bekijk dan het filmpje op de Facebook pagina van Bevrijdingsfestival Groningen.

Terug naar het nieuwsoverzicht