Groningen

Vrijwilligers Kindervakantieweek doen aan teambuilding

Na de training die 16 juni had plaatsgevonden werd er vandaag door het team van week 1 (30 juli tot en met 4 augustus) vergaderd over het programma en de verschillende activiteiten die tijdens deze week worden gedaan.

Alle begeleiders hadden spelletjes bedacht. Een activiteit geschikt voor in de buitenlucht want we hopen natuurlijk op prachtig warm en zonnig weer. Maar, omdat je in Nederland veel vaker in de kou en regen zit dan in de zon, ook een activiteit die binnen kan worden gedaan.

De drie koks gingen met elkaar in gesprek om menu’s samen te stellen enzovoort.

De begeleiders en hoofdleiding gingen het programma samenstellen (Welke activiteiten, zoals spellen, vinden er plaats?), taken verdelen et cetera. 

Het begeleidingsteam sprak af om over een paar weken nog eens bij elkaar te komen. In de komende weken mag iedereen al beginnen met het maken van de opzet voor het spel dat is toegewezen, en nog even nadenken over een extra spel en een opvulspel.

Sommigen waren niet aanwezig op de trainingsdag. Emma was daar wel. “Ik heb nu twee bijeenkomsten bijgewoond. De eerste bijeenkomst met de EHBO/ kindermishandeling, en de eerste groepsvergadering waarin we de week hebben gepland en voorbereidingstaken hebben verdeeld.”

Hoe ziet de voorbereiding er verder uit? Emma “Ik ga direct de eerste week mee. Ik heb een aantal spellen die ik zou voorbereiden en natuurlijk moet ik mijn tasje nog pakken.”

Wat maakt meegaan zo leuk? Of waar verheugt een nieuwe collega zich op? Emma: “Eerlijk? Slapen na een gigantisch lange dag met blije kindjes. Maar nee: veiligheid en even alles vergeten kunnen bieden aan de kids lijkt me fijn, ongeacht hoe hard dat werken is.” 

Tijdens de vakantieweek moet je kunnen bouwen op je collega’s. Emma zegt over haar collega’s “Enthousiaste, meest jonge mensen. De meesten hebben meer ervaring dan ik en dat is fijn.”

Esther vertelt: “De vergadering is mijn eerste bijeenkomst. Enkele dagen geleden heb ik een gesprek gehad met Ineke en Menno. Bij hen ik aangegeven dat ik graag mee ga met de Kindervakantieweek. Met Humanitas was ik al bekend, door mijn studie Toegepaste Psychologie. Ik vind het leuk om met kinderen en jongeren te werken, de vakantieweken brengt dit mooi bij elkaar. De energie en speelsheid van kinderen spreekt mij het meest aan. Ik kijk uit naar het contact met hen!” Over de samenstelling van het team zegt Esther “Welke kwaliteiten mijn collega’s hebben weet ik nog niet. Er is nog maar weinig contact/kennismaking geweest. Wat mij opvalt is dat het een jonge groep is en dat het met name vrouwen zijn, maar wat betreft kwaliteiten... ieder mens is uniek, dus in die zin brengt ieder natuurlijk zijn eigen kwaliteiten mee!”

Aleid vindt het leuk dat de groep divers is “Ik had deze vergadering niet willen missen. Erg leuk dat er nieuwe ideeën waren. Dit jaar vinden bepaalde activiteiten, die traditioneel worden verzorgd, niet plaats. Er zijn andere, hele toffe spellen bedacht!”

Verfrissende ideeën? “Er wordt bijna ieder jaar wel voor een bepaald thema gekozen. Wij proberen dan de activiteiten te laten aansluiten op het thema. Dit keer is dat heel goed gelukt. Er zijn heel originele activiteiten bedacht waarbij het thema echt een grote rol speelt.”

“Ik vind het prettig dat sommige activiteiten al waren ingepland, daar konden wij nu omheen plannen. Voorgaande jaren bedachten wij een programma, maar moesten we in de week zelf activiteiten verschuiven omdat een bezoek aan bijvoorbeeld een zwembad stond ingepland. Nu weten wij beter hoeveel tijd er op welke dag is om een activiteit te verzorgen. De activiteiten die al waren ingepland, zijn geen nieuwe activiteiten.”

Het verzorgen van een vakantieweek vraagt voorbereiding. Aleid vindt dat ze het redelijk rustig heeft: “ik hoef niet zo heel veel dingen voor te bereiden. Ik ben betrokken bij drie activiteiten. Dit doe ik samen met verschillende andere groepsleiders.”

Naast voorbereiding is er ook voorpret “het lijkt mij leuk om te kunnen knutselen met kinderen. Ik ben dol op knutselen. Mijn wens is dat het dit jaar niet nodig is om kinderen tijdens de week naar huis te sturen. Er gelden uiteraard wel grenzen aan wat qua gedrag toelaatbaar is. Natuurlijk hoop ik op mooi weer en een heel gezellige week. Ik heb er heel veel zin in!”

Over de verschillende kwaliteiten zegt Aleid: “ik heb niet iedereen veel gesproken, en sommigen zag ik voor het eerst, maar ik zie wel leuke verschillen. De een is praktisch ingesteld, bijvoorbeeld qua planning. Een ander is goed in ‘out of the box’ denken, is creatiever. Die aanvullingen zijn denk ik goed.”

Lijkt het jou leuk om ook mee te gaan als vrijwilliger, kok of begeleider, neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar d.ebbekink@humanitas.nl of een persoonlijk bericht via de Facebook-pagina https://www.facebook.com/kindervakantieweken/

Terug naar het nieuwsoverzicht