Abdul en Inge

Niet alleen voor de deelnemers is het project Taal & Toekomst iets nieuws, ook voor de coaches. Wie coach is voor deelnemers bij Taal & Toekomst moet wat meer in huis hebben dan alleen kennis van de Nederlandse taal. Je moet met de deelnemer werken aan realistische doelen. Soms wil een deelnemer iets wat niet haalbaar is. Hoe ga je daarmee om? Hoe groot is jouw rol? 

Ga jij voor de deelnemer op zoek naar de juiste school of doe je dit samen met de deelnemer? En heb jij zelf genoeg informatie om hem juist te informeren? Sommige deelnemers zullen meer ondersteuning nodig hebben in het maken van keuzes dan anderen. Maar als coach moet je je altijd realiseren: om wie zijn (taal)toekomst gaat het nu? Bij een evaluatie zei een coach dan ook: "Ik heb geleerd dat ik mijn grenzen moet aangeven. Ik deed misschien te veel."

Soms weet een deelnemer al heel duidelijk wat hij wil, maar heeft dan behoefte om met zijn coach van gedachten te wisselen. Ook daar is Taal & Toekomst een goed project voor. Abdul (20) is een jongen met een groot sociaal netwerk. Daarnaast heeft hij veel werk waardoor hij veel in aanraking komt met de Nederlandse taal en door zijn taalcontacten sprak hij al redelijk goed Nederlands. Abdul vond het prettig om met zijn coach Inge wekelijks te sparren over de mogelijkheden van het volgen van de opleiding International Business. Met wat zij hem tijdens de wekelijkse bijeenkomsten aandroeg ging hij fanatiek aan de slag.

Toen hij bv voor een opleiding goed Engels moest spreken deed Inge de suggestie of de conversatiegroep misschien iets voor hem zou zijn. Uiteindelijk kwam hij erachter dat zijn Engels toch niet goed genoeg was voor zijn gewenste opleiding. Nu gaat hij starten met een MBO-opleiding Bedrijfskunde.

De Filosoof Nietzsche heeft het al eens treffend gezegd: Wie een vreemde taal een beetje spreekt heeft daar meer plezier van dan degene die hem heel goed spreekt. Het geluk is met de’ half-taligen’

Het succes van het project Taal & Toekomst is hun succes voor de toekomst!

Mathijn Haijkens