Erdom en Rick

Spreken in het openbaar. Voor veel geboren Nederlanders kan dit een nachtmerrie zijn. En stel nou dat je het ook nog moet doen in een vreemde taal?  Dan is het natuurlijk dubbel spannend.

Erdom (23) meldde zich begin dit jaar aan voor het project Taal & Toekomst, een landelijk project dat georganiseerd is door de stichting Het Begint met Taal. Het doel van dit project is om jongeren tussen de 16-25 jaar gedurende twintig weken, samen met een coach, te laten werken aan een aantal praktische leervragen. Erdom had een duidelijke leervraag. Voor zijn opleiding Facilitair Medewerker niveau 2 moet hij een presentatie houden. Maar…hoe moet ik dat doen, was zijn vraag.

Nadat Erdom was gekoppeld aan Rick, een oud-docent Drama, gingen ze samen aan de slag. Rick leerde Erdom hoe je een presentatie moet opbouwen. Waar let je op? Waar begin je mee? Hoe betrek je je publiek bij je verhaal. Ze spraken regelmatig af bij Humanitas om te oefenen en na een tijdje vond Rick dat Erdom het maar eens moest gaan doen. De coördinatoren van het project kregen een uitnodiging en gedurende 10 minuten vertelde Erdom iets over zijn favoriete muziek uit zijn geboorteland. Met de feedback die hij hierbij kreeg ging hij aan de slag en een paar weken later liet hij tijdens een groepsbijeenkomst zien dat hij was gegroeid in het geven van een presentatie.

Spreken in het openbaar was voor Erdom niet alleen het geven van een presentatie maar ook om mensen in het openbaar aan te spreken. Zo liet Rik Erdom in de Herestraat aan voorbijgangers vragen waar het station was of het gebouw van Humanitas. Wat een prachtige werkvorm!! Erdom heeft het afgelopen schooljaar nog geen presentatie hoeven houden op school maar wij zijn heel benieuwd hoe hij het er in het komende schooljaar vanaf brengt!