Vrijwilligers voor project Vrijwilligers & Dementie

In de stad Groningen zijn ruim 2000 mensen met dementie. Het grootste deel van hen woont zelfstandig en heeft daarbij op den duur hulp nodig. Soms is er een mantelzorger in de nabijheid, soms niet. Dankzij mantelzorgers, professionele hulp en vrijwilligers kunnen mensen met dementie nog lang thuis blijven wonen.

Je kunt als vrijwilliger iets betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Wat het inhoudt

Het bezoek van een vrijwilliger werkt vaak naar twee kanten: de hulpvrager met dementie krijgt aandacht, daarnaast geeft het de mantelzorger de gelegenheid om een adempauze in te lassen en er even tussenuit te gaan. De vrijwilliger biedt gezelschap en een luisterend oor, terwijl hij/zij samen dingen doet zoals een spelletje of  een wandeling.

Wat we vragen

• belangstelling voor en affiniteit met mensen met dementie en hun mantelzorgers
• luisterbereidheid en geduld
• inlevingsvermogen
• bereidheid om een scholing te volgen
• beschikbaarheid van 1 dagdeel per week of per 14 dagen gedurende minstens 1 jaar

Wat we bieden 

• kans om je ervaring in te zetten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
• opname in een team vrijwilligers
• de mogelijkheid wezenlijk contact te maken met mensen met dementie
• professionele begeleiding en ondersteuning
• cursus- en themabijeenkomsten

Actuele hulpvragen:

Centrum

Vrouw van 77, heeft geheugenproblemen, heeft altijd veel gefietst en zou graag samen met iemand fietsen die dat kan organiseren. Kun en wil jij dat doen?

Haren 
Vrouw van 78, met concentratieproblemen zou graag willen fietsen, wandelen muziek luisteren of praten met iemand die geduldig is. Lijkt het jou leuk om dat te doen?

Hoornse Meer
Man zorgt voor zijn echtgenote van 86 jaar; ze is wat vergeetachtig, een gezellige prater en vindt het leuk om te wandelen. Welke vrouw gaat met mevrouw op stap?

Vrouw van 83, met geheugenproblemen, houdt van gezelligheid en loopt graag af en toe een stukje buiten. Zou dit wat voor jou zijn?

De Hunze
Vriendelijk echtpaar, zoekt een vrijwilliger (v) voor een avond om bij meneer te blijven, zodat zijn vrouw kan gaan sporten. Voorkeur is één keer per week op donderdagavond, maar één keer per 14 dagen zou ook al mooi zijn. 

Oosterhoogebrug
Alleenwonende meneer van rond de 80 jaar, vergeetachtig, zoekt een vrijwilliger die één keer per twee weken langs komt voor de gezelligheid en een kopje koffie met hem drinkt.

De Wijert 
Man van 89, vergeetachtig en broze gezondheid, zoekt iemand om mee te gaan biljarten, zodat zijn vrouw even haar gang kan gaan. Ben jij de man die hen kan helpen?

                                              

Belangstelling?

Neem contact op met Piet Risselada, projectcoördinator,  p.risselada@humanitas.nl  050-312 60 00 of 06 - 83 81 02 27

 

Terug naar overzicht