Vrijwilligers voor project Vrijwilligers & Dementie

In de stad Groningen zijn ruim 2000 mensen met dementie. Het grootste deel van hen woont zelfstandig en heeft daarbij op den duur hulp nodig. Soms is er een mantelzorger in de nabijheid, soms niet. Dankzij mantelzorgers, professionele hulp en vrijwilligers kunnen mensen met dementie nog lang thuis blijven wonen.

Je kunt als vrijwilliger iets betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Wat het inhoudt

Het bezoek van een vrijwilliger werkt vaak naar twee kanten: de hulpvrager met dementie krijgt aandacht, daarnaast geeft het de mantelzorger de gelegenheid om een adempauze in te lassen en er even tussenuit te gaan. De vrijwilliger biedt gezelschap en een luisterend oor, terwijl hij/zij samen dingen doet zoals een spelletje of  een wandeling.

Wat we vragen

• belangstelling voor en affiniteit met mensen met dementie en hun mantelzorgers
• luisterbereidheid en geduld
• inlevingsvermogen
• bereidheid om een scholing te volgen
• beschikbaarheid van 1 dagdeel per week of per 14 dagen gedurende minstens 1 jaar

Wat we bieden 

• kans om je ervaring in te zetten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
• opname in een team vrijwilligers
• de mogelijkheid wezenlijk contact te maken met mensen met dementie
• professionele begeleiding en ondersteuning
• cursus- en themabijeenkomsten

Actuele hulpvragen:

Centrum
Man van 83, met hersenletsel, weet veel van auto's, zoekt een man om mee te praten en te wandelen in de binnenstad, zodat zijn vrouw even boodschappen kan doen of op stap kan gaan. Ben jij die man?

Vrouw van 77, heeft geheugenproblemen, heeft altijd veel gefietst en zou graag samen met iemand fietsen die dat kan organiseren? Kun en wil jij dat doen?

Corpus den Hoorn
Man van 66, vergeetachtig, zoekt hulp bij het ordenen van zijn grote muziekverzameling. Heb jij het geduld om mee te helpen?

De Wijert
Man van 89, vergeetachtig en broze gezondheid, zoekt iemand om mee te gaan biljarten, zodat zijn vrouw even haar gang kan gaan. Ben jij de man die hun kan helpen?

Hoornse Meer
Man van 95, is vergeetachtig en eenzaam, zoekt iemand om gezellig mee te kletsen en kleine stukjes te wandelen. Welke man of vrouw wil dit doen?

Man zorgt voor zijn echtgenote van 86 jaar; ze is wat vergeetachtig, een gezellige prater en vindt het leuk om te wandelen. Welke vrouw gaat met mevrouw op stap?

Lewenborg
Meneer van rond de 75 jaar, alleenwonend en vergeetachtig zoekt iemand (v) die met hem een eindje wil lopen of een kopje koffie drinken. Menner vertelt graag over wat hij vroeger heeft gedaan.

Oosterpoortwijk
Vrijwilliger(v) gevraagd voor vrouw van rond de 80, vergeetachtig. Wie wil één keer per week samen met haar een paar boodschappen doen en wat gezelligheid komen brengen?

Schilderswijk
Een mevrouw van rond de 90, wat vergeetachtig,  zoekt iemand die met haar een kopje koffie wil drinken, een praatje wil maken of samen een paar boodschappen doen. Wie komt er langs?

Ten Boer
Man van 78 jaar, vergeetachtig, woont alleen en zoekt wat gezelligheid: winkelen, samen kopje koffie drinken. Wie gaat met hem mee?                                                                     

Belangstelling?

Neem contact op met Piet Risselada, projectcoördinator,  p.risselada@humanitas.nl  050-312 60 00 of 06 - 83 81 02 27

 

Terug naar overzicht