Maatje voor Jonge Mantelzorgers

Project voor Jonge Mantelzorgers

Opgroeien in mantelzorgsituatie kan best pittig zijn. Het kan daarom fijn zijn om een maatje te hebben om zorgen mee te kunnen delen of om leuke dingen mee te doen. Als maatje van een jonge mantelzorger help jij om de draagkracht van het kind/de jongere te vergroten om de situatie beter aan te kunnen.

  • Je kunt als maatje zelf je voorkeur uitspreken wat betreft de leeftijd van de jonge mantelzorger.  De jongeren zijn tussen de 8 en 24 jaar.
  • De ene jongere wil wekelijks afspreken en de andere wat minder regelmatig. Ook hierin kun jij je voorkeur uitspreken. Je kan er dus veel tijd in stoppen, maar ook alleen zo af en toe.
  • Als maatje mag je ook mee met de activiteiten die vanuit het project worden georganiseerd voor de jongeren. Soms hebben we een aparte aanbieding voor koppels, zoals bijvoorbeeld bioscoopkaartjes. Je kunt dan samen gratis naar de film.
  • De voorkeur van jongeren gaat uit naar jonge vrijwilligers (tussen 18-28 jaar). De jongeren voelen zich sneller op hun gemak bij jonge vrijwilligers.

Achtergrond informatie
Een vader met een verslaving, een moeder met een depressie, een broertje met autisme of een zusje in een rolstoel.. opgroeien met zorgen in het gezin kan soms best pittig zijn. Aan de ene kant kan het fijn zijn om voor iemand te zorgen. Het is een dankbare taak die je met liefde doet. Maar zorgen voor óf zorgen maken over een naaste kan je ook erg belasten. Vooral wanneer je nog maar jong bent.

Jongeren die opgroeien met een ouder, broer, zus of iemand anders in de directe omgeving die zorg nodig heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een lichamelijke of verstandelijke beperkingen, psychische problematiek, verslaving of van een chronische ziekte. De jonge mantelzorgers hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Ze maken zich zorgen over de ziekte en het verloop, vervullen doorgaans meer huishoudelijke taken in vergelijking met leeftijdsgenoten, zorgen voor een broertje of zusje, passen op het zieke familielid en/of bieden emotionele steun. Hiermee lopen jonge mantelzorgers het risico op overbelasting of missen ze de zorg en aandacht die kinderen in hun ontwikkeling nodig hebben. 

Humanitas heeft daarom een project speciaal voor jongeren die opgroeien met zorg, project JMZ. Vrijwilligers bieden de jongeren een luisterend oor of afleiding in de vorm van maatjescontact. Daarnaast vind er eens per twee maanden een ontspannende activiteit plaats (denk aan graffiti spuiten, Jump XL of lekker uit eten). Tot slot is er ook nog jaarlijks een JMZ kamp bomvol met leuke activiteiten.

Meer weten of aanmelden?
Stuur een mailtje naar j.hartholt@humanitas.nl of app/bel naar 06-13653792.

 

Terug naar overzicht