Maatje psychiatrie of licht verstandelijke beperking

Het maatjesproject is voor volwassenen (vanaf 18 jaar) met een psychiatrische achtergrond of een lichte verstandelijke beperking. Het gaat om mensen die zelfstandig wonen of vallen onder een vorm van beschermd of begeleid wonen.

Voor sommigen is het moeilijk om aansluiting te vinden bij de maatschappij. Ze voelen onbegrepen, in de steek gelaten of angstig. Soms is het moeilijk om zelf initiatief te nemen of om alleen naar buiten te gaan. We zijn daarom op zoek naar een

Maatje

Wat het inhoudt
Een maatje is geen hulpverlener maar gewoon iemand die er even voor een deelnemer is. Een boodschapje doen, de stad in, een eindje wandelen of fietsen, dit zijn voorbeelden van activiteiten die leuk kunnen zijn om samen te doen. Maar het gaat natuurlijk ook om het praatje en het bieden van een luisterend oor.

Het gaat om een gelijkwaardig contact van mens tot mens, waarbij het wel van belang is dat de vrijwilliger affiniteit met de doelgroep heeft en stevig in de schoenen staat.  

Wat we bieden

  • Een breed scholingsaanbod via e-learning en Humanitas Academie
  • Themabijeenkomsten en ervaringsbijeenkomsten, individuele gesprekken
  • Vrijwilligersfeest
  • Digitale nieuwsbrief
  • Ongevallenverzekering tijdens de contactmomenten met de deelnemer

Aanmelden
Neem contact op met de projectcoördinator Carolien Soons, c.soons@humanitas.nl, tel 0613653594. Je kunt ook bellen via het Meld – en Informatiepunt van Humanitas 050 – 312 60 00

Oproepjes september 2021

Oosterhoogebrug

Vriendelijke 34 jarige vrouw heeft maar een klein netwerk. Daarom wil ze graag een maatje (v). Wie is rustig en vindt het leuk om net als zij creatief bezig te zijn? Tekenen, schilderen, maar ook eropuit te gaan om te fotograferen? Ze houdt van dieren en de natuur. Ze gaat dan wel met de scootmobiel.

Centrum

Intelligente man van 68 jaar wil graag wandelen, fietsen en praten. Het liefst met iemand die net als hij een rijke levensgeschiedenis heeft en maatschappelijk betrokken is. Er is sprake van autisme. Wie spreekt zo af en toe met hem af?

Zuid

Het leuke maatje van een heel vriendelijke 60-jarige vrouw moest jammer genoeg stoppen. Wie neemt  het van haar over? Mevrouw woont zelfstandig en heeft in lichte mate een verstandelijke beperking. Samen handwerken, boodschappen doen, koken aan de hand van een recept. En dit alles in haar eigen ritme. 

Zuid

64-jarige vrouw kan zich door haar ziekte moeilijk concentreren. Overdag zit zij veelal ‘te niksen’. Met een maatje (v) zou ze naar buiten willen gaan. Wandelen, in het park zitten, kijken naar alles om haar heen, beetje praten bijvoorbeeld over geschiedenis of het nieuws. Wie spreekt met haar af?

Selwerd

Leuke jonge vrouw (39 jaar) die graag praat, heeft heel veel interesses. Toch komt ze alleen maar buiten om haar twee hondjes uit te laten. Ze heeft een maatje nodig die het initiatief neemt om eropuit te gaan. Ze is slechtziend en heeft een lichte verstandelijke beperking. Welke leeftijdsgenote wil haar op pad gaan?

Beijum

Al lange tijd kijkt  61-jarige vrouw uit naar een maatje. Wie wil met haar wandelen (kleine stukjes), een spelletje doen, samen koken en natuurlijk praten? Samen roken is ook erg gezellig. Zij is open en direct. Door haar psychiatrische problematiek woont zij begeleid.

Herewegbuurt

Intelligente, vriendelijke man van 67 jaar, die onzichtbaar hersenletsel heeft overgehouden aan een val van de fiets enige jaren geleden, wil graag wandelen, fietsen, een kort trein- of busreisje maken of eens naar een museum. Hij deed dit met veel plezier met zijn vorige maatje, wie pakt het weer op?

Centrum

Rustige, aardige jonge man, 26 jaar, studeert en werkt. Zelf vindt hij het moeilijk om structuur in zijn leven te brengen. Hiervoor krijgt hij hulp. Hij heeft weinig tot geen contacten. Wie helpt hem om wat meer naar buiten te gaan? Wandelen, terras, musea, noem het maar op.

 

Dit is maar een greep uit de wachtlijst. Veel meer mensen wachten op een maatje.

Heb je belangstelling? Neem contact op met Carolien Soons, tel. 06 13 65 35 94, email  c.soons@humanitas.nl

 

 

Terug naar overzicht