Groningen

Sharon Kaandorp

Humanitas Groningen Stad is trots op haar vrijwilligers. Een goed voorbeeld is de 22-jarige Sharon Kaandorp (geen familie van ...). Sinds begin 2015 is de vijfdejaars studente Toegepaste Psychologie actief voor onze organisatie.

De inmiddels bijna vier jaar in de stad wonende Sharon is vrijwilliger bij Jeugdsupport, het maatjesproject voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Ze heeft zich ontfermd over de 18-jarige Julia, die in 2012 uit Sierra Leone vluchtte. Sinds een jaar woont ze in Groningen, nadat ze eerst elders in Nederland verbleef.

Aan de Noorderpoort volgt Julia de MBO-opleiding zorg en welzijn. "Ze wil later arts worden’’, vertelt Sharon die haar maatje eens in de twee weken treft, "zo’n twee uur per avond. Meestal heeft ze een vraag, bijvoorbeeld wanneer ze een brief van de bank heeft gekregen. Ze wil dan weten wat erin staat en wat ze moet doen, bijvoorbeeld het activeren van haar pasje. Ik heb Julia ook geholpen met solliciteren. Allebei zijn we gek op koken en eten, dus eten we samen en kletsen we samen. Als ik vertrek maken we meteen weer een nieuwe afspraak’’, vertelt Sharon. 

Leerlingen manipuleren

Ze werd geboren in Alkmaar, maar groeide op in Oosterwolde. Aan de Hanzehogeschool in de stad studeert ze Toegepaste Psychologie. "Je leert hoe je psychologisch onderzoek in de praktijk inzet. Een voorbeeld: in de kantine van een middelbare school is het een bende.

Je duikt dan in de literatuur om er achter te komen hoe leerlingen voortaan hun eigen rommel opruimen. Dat ga je dan inzetten. Broken window effect, heet dat. Je gaat leerlingen als het ware manipuleren dat ze hun eigen rommel opruimen’’, verduidelijkt Sharon, die over circa anderhalf jaar hoopt af te studeren. Ze overweegt trouwens binnen haar studie een andere richting te kiezen. 

Sinds september loopt Sharon stage bij het Neuroimaging Center van het UMCG. Tot februari 2016 houdt ze zich voornamelijk bezig met een apathie-studie. "Apathie (lusteloosheid) bij mensen met schizofrenie. Ik doe onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag’’, licht ze toe. 

Wie past bij wie?

Door een klasgenoot kwam Sharon Kaandorp in contact met Humanitas Groningen. Ze prijst projectcoördinator Edmee Kuiper van Jeugdsupport. "Zij heeft bewust naar de deelnemers gekeken. Dus wie past bij wie. Van nature ben ik zelf vrij rustig. Ik ben iemand die rustig iets uitlegt, want Julia spreekt nog niet zo goed Nederlands. Wel spreekt ze vloeiend Engels.’’ Onlangs was er voor Sharon en elf collega-vrijwilligers een bowlingavond. Ze prijst het initiatief dat volgens haar de sfeer en de onderlinge contacten bevordert.

 

Voorjaar 2015, Tekst: Wessel Aslander