Titia

“Ik leer zelf graag talen en help anderen met plezier met Nederlands!”

Titia is al tien jaar taalmaatje en gaat onvermoeibaar verder.

“Ik heb tot mijn pensioen als lerares Frans gewerkt en al onze drie kinderen wonen in het buitenland, met een anderstalige partner. Drie van de kleinkinderen worden zelfs met drie talen opgevoed! Dus je kunt wel zeggen dat taal een belangrijke plaats inneemt in mijn leven. Ik ben zelf op het moment Tsjechisch aan het leren. Dat gaat niet meer zo snel wanneer je 73 bent, maar ik vind het heerlijk om te doen.” 

Titia vindt het belangrijk dat statushouders de Nederlandse taal goed leren beheersen. Op dit moment is ze taalmaatje van een 18-jarige jongen uit Somalië. “Dat verschil in leeftijd vind ik leuk, het is een mooi vervolg op mijn werkzame leven in het onderwijs. Hij gaat op een open manier met mij om. Vlot, maar heeft ook in de gaten dat hij netjes moet zijn. Bijvoorbeeld door thee voor me te halen. Maar hij zegt het ook wanneer hij mijn uitleg niet begrijpt en dat is goed.” 

Titia moet haar jonge deelnemer regelmatig achter de broek zitten. “Hij heeft het heel druk: doet MBO en heeft allerlei bijbaantjes en daarom vaak geen tijd voor huiswerk. Daarnaast trekt zijn familie aan hem voor allerlei klusjes. Dan zeg ik hem: je school gaat voor! Daar moet je het in den toekomst van hebben! Maar ik snap het wel hoor, op die leeftijd zijn er zoveel nandere dingen die ook belanijk zijn.” 

Voorlopig zijn de taaluurtjes nog wel gevuld. “Hij is sociaal heel handig en lijkt zich in eerste instantie goed te redden met Nederlands, maar zijn taalniveau is niet voldoende voor een serieuze baan. En we oefenen ook met rekenen; volgens mij heeft hij belabberd onderwijs gehad in Somalië. Een jas met 40% korting, hij had geen idee wat dat betekende. Hij is slim genoeg om het allemaal te leren en ik help hem graag, maar we hebben gewoon tijd tekort om alles in te halen!” 

Een andere protégé van Titia is een man uit Syrië. “Hij is hier met zijn vrouw en twee jonge kinderen en heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit gekregen. Ook met hem vind ik het contact leuk en hij komt trouw. Toch merk je dat hij te weinig gelegenheid heeft om Nederlands te oefenen, dat ene uurtje per week met mij is echt te weinig! Gelukkig heeft hij nu een participatiebaan waarin hij veel moet praten, ik denk dat dit hem erg zal helpen.” 

Titia geniet van beide contacten: “Ik zie wat de problemen zijn, het geworstel om aan werk te komen en daar tegenover de vaste wil om dat voor elkaar te krijgen. Hij heeft flinke stappen terug moeten doen vergeleken met zijn werk in Syrië, maar hij doet dat. En wat het vinden van werk betreft zouden ze misschien beter naar het westen van het land kunnen verhuizen. Maar hun kinderen zijn hier op hun plek en daarom willen ze graag in Groningen blijven.” 

In haar tien jaar als taalmaatje heeft Titia al veel mensen kunnen helpen. “Soms loopt het gewoon niet en dan is het beter om te stoppen. Andere keren vier je het succes van een behaald examen met koffie en taart en neem je tevreden afscheid. Het kan allemaal. Zo lang je er beide maar plezier aan beleeft, taalmaatje én deelnemer, is het prachtig vrijwilligerswerk.” 

Wil je meer weten over Taalmaatjes, klik hier of bel met Humanitas 050-3126000.