Nieuwsbrief Home-Start aprl 2020

Hulp op afstand, Coronavirus in verschillende talen, hoe leg ik het kinderen uit?

Beste Home-Start vrijwilligers,

Houden jullie het nog een beetje vol? We worden allemaal behoorlijk op de proef gesteld. Moeten nog steeds veel tijd in huis doorbrengen en missen onze bewegingsvrijheid. Het is niet anders en we moeten er allemaal maar het beste van maken. Noodgedwongen leren we nu in een versneld tempo hoe we moeten videobellen en in mijn geval ook video-vergaderen. Jullie zullen het in de contacten met je gezinnen ook merken dat een essentieel onderdeel van de communicatie nu verloren gaat: de lichaamstaal. Iets dat ons ook veel informatie kan verschaffen. Oftewel: het blijft behelpen allemaal.

Ideeën en suggesties voor ondersteuning op afstand

Ik heb met de meeste van jullie inmiddels contact gehad en ben aangenaam verrast hoe flexibel jullie zijn en alles in het werk zetten om gezinnen op afstand te ondersteunen. Mijn complimenten daarvoor! Ik zou het leuk vinden als jullie ideeën gaan delen met elkaar. Als jullie mij die sturen, dan zorg ik ervoor dat ze worden doorgestuurd aan jullie collega’s.

Inmiddels hebben jullie zo nu en dan ook van mij de nieuwsbrieven ontvangen van het landelijk steunpunt van Home-Start. Die stuur ik door zodra ik zie dat er interessante informatie in staat. Ook in deze nieuwsbrief heb ik enkele items gekopieerd vanuit de landelijke nieuwsbrief.

Wat betreft de ondersteuning op afstand van gezinnen die laaggeletterd zijn ben ik bang dat jullie je moeten beperken tot het bellen van de ouders, want helaas beschikt niet iedereen over de vereiste de digitale vaardigheden. Gelukkig gaan de kinderen na de meivakantie weer naar school.

Terugkoppeling

Jullie hebben allemaal een inlogcode voor HRS. Onlangs is HRS geheel ge-updatet. Dit betekent dat jullie bij jullie gezin weer gewoon de aantekeningen kwijt kunnen. Als dat niet lukt, dan kunnen jullie mij ook mailen. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe het gaat met de ondersteuning op afstand. Van sommigen van jullie heb ik al het een en ander gehoord en uiteraard heb ik zelf ook wel contact met gezinnen. Maar ik ben ook heel benieuwd naar waar jullie nu tegenaan lopen nu jullie geen afspraken meer kunnen maken met de gezinnen.

Iets waar ik zelf behoorlijk last van heb zijn de documenten die ik via Whats app krijg doorgestuurd van gezinnen. Dat is behoorlijk lastig lezen van een klein telefoonschermpje. Mijn verzoek aan jullie is dan ook om zo veel mogelijk via de mail de communiceren en eventuele documenten gescand als bijlage mee te sturen. Dat is misschien wel wat meer werk, maar wel beter voor de ogen!

Gratis spel voor kinderen beschikbaar

Zterk heeft een gratis digitaal Talkshow-spel voor het onderwijs en de buitenschoolse opvang ontwikkeld*. Laagdrempelig en spelenderwijs kan hiermee aan kinderen ruimte worden gegeven om gevoelens te uiten, deze bij elkaar te herkennen en te delen naar aanleiding van herkenbare situaties.

Het Denk Je Sterk- talkshowspel 
Dit nieuwe spel is gelieerd aan het “Voel Je Sterk"- programma. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid wordt dit aan alle scholen, buitenschoolse opvang en hun leerkrachten en andere begeleiding als middel aangeboden om te voorzien in de behoefte om sociaal-emotionele onderwerpen bespreekbaar te maken, die een rol spelen en gespeeld hebben ten tijde van de Corona-crisis en die voorlopig nog wel een poosje actueel zullen zijn. Maar ouders zouden het ook thuis met kinderen kunnen spelen
Dit, in de hoop dat onder andere geschokt vertrouwen, teleurstellingen, verdriet, onbegrip, verveling, angst- en stress-ervaringen niet worden verstopt maar uitgesproken, herkend en verwerkt kunnen worden en tenslotte een goed plekje zullen krijgen.

Verspreiding 
Het spel is kosteloos en mag vrijblijvend worden gedeeld met uw of ieder ander netwerk. In de bijlage treffen jullie dit spel aan. Opmerking: het spel is wel behoorlijk ‘talig’ en kinderen moeten de Nederlandse taal daarom in voldoende mate beheersen.
[Vraag het spel op bij uw Vrijwilliger of stuur een mail naar ]

Informatie over coronavirus in meerdere talen

De GGD heeft informatie over het virus in meerdere talen beschikbaar. Jullie kunnen je gezinnen hierop wijzen. Een tijdje geleden heb ik alle gezinnen al zo veel mogelijk informatie gestuurd in hun eigen taal, maar het is geen overbodige luxe om nogmaals de geldende maatregelen onder de aandacht te brengen. Kijk hiervoor op de website van de GGD, maar ook op die van Pharos.

Tot slot: de Ramadan is weer begonnen in deze tijd extra moeilijk, omdat gezinnen niet bij elkaar op bezoek mogen gaan voor de iftar (de maaltijd na zonsondergang). Op de site van de GGD kwam ik deze infographic tegen die ik jullie niet wil onthouden:


Bereikbaarheid

De komende tijd ben ik wat lastiger bereikbaar, omdat ik nogal wat vakantie uren heb staan die nog moeten worden opgenomen. Ik heb daarom besloten om in mei en juni mijn weekenden wat te verlengen door ook de vrijdagen vrij te nemen.

Ik ben dus het beste te bereiken op de maandag, dinsdag en donderdag (behalve op 30 april en 21 mei)

Natuurlijk kunnen jullie mij zoals gebruikelijk via de mail en op bekend telefoonnummer bereiken. De woensdag blijft mijn vrije dag.

Vriendelijke groet,

Marina Casadei

Coördinator Home-Start Amstelveen/Aalsmeer

Terug naar het nieuwsoverzicht