Een Nieuwe Start

Onze getrainde vrijwilligers bieden ondersteuning als je te maken hebt (gehad) met politie, justitie of detentie.

Als je in detentie zit, komen er veel dingen op je af. Voor problemen met huur, inkomen, financiën, ID-kaart en zorg kun je terecht in het Binnen-RIC*. In elke Penitentiaire Inrichting (PI) in Nederland is een Binnen-RIC waar vrijwilligers je helpen bij praktische zaken. Wacht niet tot de problemen zich opstapelen, maar maak snel een afspraak!

Ook na detentie blijft het lastig om je leven weer op te bouwen. Waar moet je mee beginnen? Maar ook bij welke instanties je moet zijn, is vaak onduidelijk. Deze eerste stappen nemen we samen met jou. Je kunt gewoon binnenlopen in ons Buiten-RIC of je aanmelden voor ons coachingsproject. Ook als je niet in detentie hebt gezeten, maar wel met politie en/of justitie in aanraking bent geweest, ben je van harte welkom bij Een Nieuwe Start.

* RIC staat voor Re-Integratie Centrum. Bijna elke Penitentiaire Inrichting (PI) in Nederland heeft inmiddels een Binnen-RIC.

Hulp nodig?

Buiten Re-integratiecentrum (Buiten-RIC)

Coaching

Vrijwilliger worden

Wil jij vrijwilligerswerk doen waar je veel impact hebt, een grote doe-kracht uitstraalt en veel eigen verantwoordelijkheid krijgt? Bij Humanitas Een Nieuwe Start maak jij het verschil.

Wat doe je als vrijwilliger

Praktische Coaching tijdens en na detentie

Je wordt gekoppeld aan een deelnemer en zet je gedurende één à twee uur per week in als coach. Het kan gaan om praktische ‘coaching’, zoals het meegaan naar instanties en het helpen invullen van diverse formulieren. Daarnaast ben je een gesprekspartner en motiveer je de deelnemer voor het maken van ‘een nieuwe start’ in hun leven. De afspraken met de deelnemers vinden plaats in de PI of op het Humanitas kantoor. Op kantoor kun je als coach gebruik maken van de daar aanwezige faciliteiten als internet en telefoon, maar je gaat ook regelmatig mee naar instanties.

Sociale maatjes tijdens en na detentie

Als je kiest om sociaal maatje te zijn, ben je vooral een luisterend oor voor de deelnemer. De afspraken met de deelnemers vinden plaats in de PI of op het Humanitas kantoor. Op kantoor kun je als coach gebruik faciliteiten als internet en telefoon, maar je gaat ook regelmatig mee naar instanties.

Ouderschapsmaatjes tijdens en na detentie

Als je ouderschapsmaatje bent zet jij je in voor vader/moeder tijdens en na detentie bij ouderschapsvragen. Of je ondersteunt het gezin als één van de ouders vast zit. De afspraken met de deelnemers vinden plaats in de PI, bij Humanitas op kantoor of bij het gezin thuis.

Wat bieden wij jou:

 • Basiscursus van twee dagdelen (e-learning en face-to-face) ter kennismaking met het project en de organisatie
 • Terugkombijeenkomsten met gastsprekers uit het werkveld
 • Intervisie, coaching en deskundigheidsbevordering
 • Reiskostenvergoeding binnen Amsterdam
 • Talentenscan
 • CV opbouw
 • Aanbeveling op LinkedIn
 • Zinvol, afwisselend werk bij een professionele vrijwilligersorganisatie!

 Wat vragen wij van jou:

 • Je staat stevig in je schoenen
 • Je kunt een luisterend oor bieden
 • Je bent je bewust van je grenzen
 • Je staat open voor andere meningen
 • Je bent nieuwsgierig naar de sociale kaart van Amsterdam

Ervaringsverhaal 

Klik hier om het verhaal van Ron en Kim te lezen.

Humanitas: Een Nieuwe Start in de Media

Een Nieuwe Start in het nieuws

Hier vind je artikelen en radiofragmenten over Een Nieuwe Start.