Jongerenmaatjes Gezonde Maatjes

Kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud met overgewicht of obesitas krijgen gedurende een jaar een maatje om gezonde activiteiten mee te ondernemen.

Het streven is om op een positieve manier het zelfvertrouwen te versterken en bij te dragen aan een gezonde leefstijl.

Hoe werkt het?

Gezonde Maatjes ondersteunt kinderen uit Amsterdam (met uitzondering van West en Nieuw-West). Gemiddeld bezoekt een maatje jou een dagdeel per week, voor de duur van maximaal een jaar. Het doel is dat je je fitter, gezonder en blijer voelt. Je kan samen met je maatje leuke dingen ondernemen. Zo kun je samen wandelen, fietsen, samen koken en gezellig praten. Je ouders kunnen ook meedoen. Zo kunnen jullie ook samen uitzoeken welke sport je leuk zou vinden om te doen. Of we maken een plan met jou en/of je ouders hoe het lukt om in de ochtend wél te ontbijten. Het maatje helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen. En natuurlijk horen wij graag wat jij zou willen!

Ben je tussen de 6 en 18 jaar, heb je overgewicht of obesitas en wil je graag een maatje om leuke, gezonde en sportieve activiteiten mee te doen? Meld je dan aan!

Vrijwilliger worden

Eens per week of eens per twee weken ga je samen met een kind of jongere uit Amsterdam op pad. Je wordt gekoppeld aan een kind of jongere tussen de 6 en 18 jaar oud. Samen werk je aan een gezonde leefstijl. Dit doe je o.a. door samen te bewegen, gezonde maaltijden te maken, een luisterend oor te bieden en/of samen te ontdekken welke sport het kind wil gaan doen. Het gaat om één dagdeel per week of één dagdeel per 2 weken (2-4 uur). Het streven is om op een positieve manier het zelfvertrouwen te versterken en te zorgen voor een gezondere leefstijl. Je wordt voor ongeveer een jaar gekoppeld aan een kind.

Wat vragen we van jou:

 • Je hebt een positieve instelling
 • Je vindt het leuk om kinderen en ouders te motiveren en te stimuleren
 • Het lukt je om een commitment van een jaar aan te gaan.

Wat bieden wij jou:

 • Een uitgebreid trainingsaanbod
 • Steun en coaching op maat  
 • Regelmatige (thema)bijeenkomsten waarin je ervaringen met andere vrijwilligers kan delen
 • Een leuke whatsapp groep met enthousiaste vrijwilligers
 • Twee keer per jaar een leuke activiteit met alle kinderen en vrijwilligers
 • Veel ervaring in een professionele maatschappelijke organisatie  
 • Je doet mensenkennis op en het contact met het gezin, vaak met diverse culturele achtergronden, vergroot je blikveld 
 • Een Talentenscan waarmee je jouw top 5 unieke talenten ontdekt als bijdrage aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling

Ervaringsverhaal

Thomas (10 jaar) wordt door de GGD aangemeld bij ons project. Het lijkt hem leuk een maatje te krijgen om actiever te worden. Thomas heeft overgewicht en komt niet veel buiten, maar zou dit wel graag willen. Zijn ouders werken overdag en vinden het geen fijn idee als hij op pad gaat als zij niet thuis zijn. Een maatje biedt hierin uitkomst.

De vrijwilliger die aan Thomas gekoppeld wordt, houdt van sporten en vindt het leuk om Thomas hiervoor te enthousiasmeren. Met z'n tweeën gaan ze wekelijks op stap om zo de mogelijkheden op het gebied van bewegen in de buurt te ontdekken. Ook volgen ze samen (proef)lessen judo en kickboksen. Daarnaast ondersteunt de vrijwilliger de ouders van Thomas door het geven van tips en tricks over een gezonde levensstijl. Thomas en de vrijwilliger bouwen een goede band op waarbij de vrijwilliger merkt dat Thomas beetje bij beetje zelfverzekerder wordt. Zowel Thomas als de vrijwilliger krijgen energie van het maatjescontact.

Lijkt het je leuk om maatje te worden van een kind met overgewicht of obesitas? Neem dan contact op met een van onze coördinatoren.

 

Vacatures
Gezonde Maatjes

Kind (6-18 jaar) met overgewicht/obesitas zoekt een maatje. Lijkt het je leuk om samen met het kind te gaan bewegen, gezonde recepten uit te proberen, talenten van het kind te ontdekken....? Dan zoeken wij jou!

Bekijk alle vacatures

Humanitas Gezonde Maatjes: Samen gezonder en blijer worden

Wil je ook een maatje via Gezonde Maatjes? Bekijk ons filmpje!

//www.youtube-nocookie.com/embed/bCHFwYHDYTQ