Gezonde Maatjes

Kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud met overgewicht of obesitas krijgen gedurende een jaar een maatje om gezonde activiteiten mee te ondernemen.

Het streven is om op een positieve manier het zelfvertrouwen te versterken en bij te dragen aan gedragsverandering.

Hoe werkt het?

Gezonde Maatjes ondersteunt kinderen uit Amsterdam (met uitzondering van West en Nieuw-West). 

Gemiddeld bezoekt een maatje een kind een dagdeel per week, voor de duur van maximaal een jaar. Uiteraard wordt dit afgestemd op de wensen en behoeften van het gezin. Doel is dat het kind zich fitter, gezonder en blijer zal voelen. Tijdens het contact is er aandacht voor (gezonde) voeding, bewegen en positieve aandacht. Ouder(s) worden hierbij betrokken. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan samen met het kind onderzoeken welke sport hij/zij leuk zou vinden om te doen en wat de mogelijkheden in de buurt zijn. Of een plan met de ouders maken hoe het lukt om in de ochtend wél te ontbijten. Het streven is om op een positieve manier het zelfvertrouwen van het kind te versterken en te zorgen dat hij/zij zich fitter, gezonder en blijer voelt. Om optimaal resultaat te bereiken sluiten wij zo veel mogelijk aan bij de (haalbare) wensen van het gezin.

Voorbeeld Gezonde Maatjes uit de praktijk

Thomas (10 jaar) wordt door zijn diëtiste aangemeld bij ons project. Het lijkt hem leuk een maatje te krijgen om zo wat actiever te worden. Thomas heeft overgewicht en komt niet veel buiten, maar zou dit wel graag willen. Zijn ouders werken overdag en vinden het geen fijn idee als hij op pad gaat als zij niet thuis zijn. Een maatje biedt hierin uitkomst.

De vrijwilliger die aan Thomas gekoppeld wordt, houdt van sporten en vindt het leuk om Thomas hiervoor te enthousiasmeren. Met z'n tweeën gaan ze wekelijks op stap om zo de mogelijkheden op het gebied van bewegen in de buurt te ontdekken. Ook volgen ze samen (proef)lessen tennis en kickboksen. Daarnaast ondersteunt de vrijwilliger de ouders van Thomas door het geven van tips en tricks over een gezonde levensstijl. Thomas en de vrijwilliger bouwen een goede band op waarbij de vrijwilliger merkt dat Thomas beetje bij beetje zelfverzekerder wordt. Zowel Thomas als de vrijwilliger krijgen energie van het maatjescontact.

Humanitas Gezonde Maatjes: Samen gezonder en blijer worden

Wil je ook een maatje via Gezonde Maatjes? Bekijk ons filmpje!

//www.youtube-nocookie.com/embed/bCHFwYHDYTQ

Meer informatie?

Lijkt het je leuk om maatje te worden van een kind met overgewicht of obesitas?  Meld je dan nu aan door onderstaand formulier in te vullen. Of woon je in Amsterdam en lijkt dit je fijn binnen jouw gezin? Neem gerust contact met ons op!

Aanmeldformulier

Flyer Gezonde Maatjes voor nieuwe vrijwilligers  Flyer Gezonde Maatjes voor gezinnen

Klik hier voor onze uitgebreidere vacaturetekst.

 

Terug naar Wat we doen

Humanitas Gezonde Maatjes: Samen gezonder en blijer worden

Wil je ook een maatje via Gezonde Maatjes? Bekijk ons filmpje!

//www.youtube-nocookie.com/embed/bCHFwYHDYTQ