Home-Start

Ben jij een ouder die wat tijdelijke ondersteuning kan gebruiken? Vrijwilligers van Home-Start luisteren en geven tips over de opvoeding en praktische zaken.

  Opvoeden? Je staat er niet alleen voor! 

  Elk gezin kent lastige tijden. Kan jouw gezin een steuntje in de rug gebruiken bij de opvoeding? Dan kan Home-Start jou helpen. Home-Start is er voor gezinnen met ten minste één kind tot 7 jaar (vanaf 28 weken zwangerschap).

  Wat is de activiteit

  Vrijwilligers van Home-Start luisteren & geven tips over de opvoeding en praktische zaken.

  Soms kun je tijdelijk wat extra hulp gebruiken bij de opvoeding. Heb je niemand om op terug te vallen? Dan kun je terecht bij Home-Start. Een vrijwilliger die ervaring heeft met opvoeden komt voor een langere periode wekelijks bij jou thuis langs. De vrijwilliger helpt graag een handje mee bij de opvoeding en biedt een luisterend oor. Samen even met de kinderen spelen, de buurt ontdekken, nieuwe contacten maken. Een vrijwilliger lost niet alle problemen op, maar helpt je wel op weg en geeft jou weer zelfvertrouwen. Elk gezin is anders. Elke vraag ook. Daarom krijg je de ondersteuning die bij jou en je gezin past. De ondersteuning duurt meestal enkele maanden tot een jaar. 

  Wat kun je verwachten?

  • Ondersteuning van een vrijwilliger bij jou thuis
  • Persoonlijke aandacht, ondersteuning bij de opvoeding en praktische zaken
  • De vrijwilliger biedt je vriendschappelijk contact en vertrouwen
  • De ondersteuning van Home-Start is gratis

  Hoe werkt het?

  Als je je aanmeldt, neemt de coördinator van Home-Start contact met je op om wat meer over Home-Start te vertellen, waarna er thuis een kennismakingsgesprek plaatsvindt. Je vertelt waar je graag hulp bij zou willen krijgen. Zo kan de ondersteuning worden afgestemd op wat voor jou – en jouw gezin – nodig is. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij jou en je situatie. Jouw vrijwilliger komt één keer per week bij je langs voor een periode van minimaal drie maanden. Daarna is de duur afhankelijk van jouw behoefte tot maximaal een jaar. Wij zijn er voor elke ouder die het kan gebruiken.

  Ben je een ouder in de stadsdelen Amsterdam Nieuw-West, Centrum-Oost en Oost dan is Home-Start Humanitas er voor jou.

  In andere stadsdelen wordt Home-Start door andere partijen uitgevoerd, zie de landelijke website van Home-Start.

  Vrijwilliger worden

  Voel jij je betrokken bij gezinnen in Amsterdam? Heb jij ervaring of affiniteit met opvoeding? Heb jij plezier in het werken met ouders en kinderen? Kan jij goed luisteren en sta jij open voor andere normen en waarden? Dan is vrijwilligerswerk bij Home-Start wellicht iets voor jou! 

  Gezinnen met jonge kinderen maken soms een lastige periode door en dan kan een steuntje in de rug heel fijn zijn! Door de ouders een luisterend oor te bieden, samen met het gezin iets te ondernemen en/of praktische hulp te bieden kan een gezin weer in zijn kracht komen. Ouders krijgen weer zelfvertrouwen en meer plezier in de opvoeding.

  Wat ga je doen? 

  Voor een langere periode (ongeveer een jaar) kom je een dagdeel per week bij een gezin in de thuissituatie en biedt je opvoedondersteuning, praktische hulp en een luisterend oor.  

  Wat vragen we? 

  • Je hebt ervaring met opvoeden (zelf als ouder of via werk/studie)
  • Je kunt goed luisteren
  • Je bent gericht op de eigen kracht van het gezin
  • Je bent wekelijks een dagdeel beschikbaar

  Wat biedt Humanitas? 

  Zinvol afwisselend vrijwilligerswerk, een voorbereidende training, begeleiding (op maat), intervisie, deskundigheidsbevordering, reiskostenvergoeding.  

  Ervaringsverhaal

  Voorbeeld uit de praktijk

  Een moeder meldt zich aan als haar zoontje zeven maanden oud is. Ze is moe, heeft lichamelijke klachten en komt door de verzorging van haar baby nauwelijks aan rust toe. Ze zit in een negatieve spiraal en zou graag praktische hulp krijgen van iemand die veel van baby’s weet. De vrijwilliger die aan dit gezin is gekoppeld, heeft jaren op een babygroep gewerkt in de kinderopvang. Zij heeft dus al heel wat gezien en kan moeder tips geven en geruststellen. Halverwege het traject blijkt moeder al 20 weken zwanger te zijn van haar tweede kindje. Moeders vraag aan Home-Start verschuift: hoe moet ik mijn aandacht straks verdelen tussen mijn peuter en mijn baby? Hoe gaan we het beste om met de nieuwe situatie? De Home-Start vrijwilliger loopt nog een half jaar met het gezin mee en we zien moeder in haar nieuwe rol groeien, gesterkt en zelfverzekerd.

  hs .jpg