Home-Start

Elk gezin kent lastige tijden. Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Vrijwilligers van Home-Start luisteren en geven praktische tips voor de opvoeding.

Spanningen, geldgebrek, opvoedingsproblemen. In elk gezin komen wel eens moeilijke tijden voor. Maar soms lopen de problemen zo hoog op, dat je het even niet meer aankunt. Een steuntje in de rug doet dan wonderen. Heb je niemand om op terug te vallen? Dan kun je terecht bij een vrijwilliger van Humanitas Home-Start, voor gezinnen met in elk geval 1 kind van 6 jaar of jonger.

Elk gezin is anders. Elke vraag ook. Daarom krijg je de ondersteuning die bij jou en je gezin past. Een vrijwilliger komt elke week langs en helpt graag een handje mee bij de opvoeding, biedt een luisterend oor, geeft nuttige tips en wijst op nuttige voorzieningen en regelingen. Een vrijwilliger lost niet alle problemen op, maar helpt je wel op weg en geeft jou weer zelfvertrouwen. De ondersteuning duurt meestal enkele maanden tot één of twee jaar.

Wat kun je verwachten?

  • Ondersteuning van een vrijwilliger bij jou thuis
  • Persoonlijke aandacht, ondersteuning bij de opvoeding en bij praktische zaken
  • De vrijwilliger biedt je vriendschappelijk contact en vertrouwen
  • De ondersteuning van Home-Start is gratis

Hoe werkt het?

Na je aanmelding heb je een kennismakingsgesprek de Home-Start coördinator. Je vertelt waar je graag hulp bij zou willen krijgen. Zo kan de ondersteuning worden afgestemd op wat voor jou – en jouw gezin – nodig is. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij jou en je situatie. Jouw vrijwilliger komt een keer per week bij je langs voor een periode van minimaal drie maanden. Daarna is de duur afhankelijk van jouw behoefte; soms een jaar of langer. Steeds meer vaders doen een beroep op Home-Start en steeds meer ervaren vaders melden zich aan als vrijwilliger.

Meer informatie of aanmelden?

Humanitas Amsterdam en Diemen is met Home-Start actief in de Stadsdelen Nieuw-West, Centrum en Oost. Zie onder Contact voor wie de coördinatoren zijn.

De coördinatoren dragen zorg voor de werving en training van nieuwe vrijwilligers, de koppeling van de vrijwilligers aan de gezinnen en de bijscholing van de vrijwilligers. 

In andere stadsdelen wordt Home-Start door andere partijen uitgevoerd, zie de landelijke website van Home-Start.

Voorbeeld van Home-Start in de praktijk

Een moeder meldt zich aan als haar zoontje zeven maanden oud is. Ze is moe, heeft lichamelijke klachten en komt door de verzorging van haar baby nauwelijks aan rust toe. Ze zit in een negatieve spiraal en zou graag praktische hulp krijgen van iemand die veel van baby’s weet. De vrijwilliger die aan dit gezin is gekoppeld, heeft jaren op een babygroep gewerkt in de kinderopvang. Zij heeft dus al heel wat gezien en kan moeder tips geven en geruststellen. Halverwege het traject blijkt moeder al 20 weken zwanger te zijn van haar tweede kindje. Moeders vraag aan Home-Start verschuift: hoe moet ik mijn aandacht straks verdelen tussen mijn peuter en mijn baby? Hoe gaan we het beste om met de nieuwe situatie? De Home-Start vrijwilliger loopt nog een half jaar met het gezin mee en we zien moeder in haar nieuwe rol groeien, gesterkt en zelfverzekerd.

Humanitas: Krachtige vrijwilligers voor Prachtige Ouders gezocht

Home-Start zoekt vrijwilligers

Krachtige vrijwilligers voor Prachtige Ouders gezocht

Vind je het leuk en fijn om ouders te ondersteunen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken?
Bij Home-Start steunen vrijwilligers met (levens-) ervaring ouders met jonge kinderen d.m.v een luisterend oor en praktische hulp.