Home-Start

Ben jij een ouder die wat tijdelijke ondersteuning kan gebruiken? Vrijwilligers van Home-Start luisteren en geven tips over de opvoeding en praktische zaken.

Soms kun je tijdelijk wat extra hulp gebruiken door bijvoorbeeld spanningen, geldgebrek of opvoedingsproblemen thuis. Heb je niemand om op terug te vallen? Dan kun je terecht bij een vrijwilliger van Humanitas Home-Start. Een vrijwilliger komt voor een langere periode wekelijks bij jou thuis langs, helpt graag een handje mee bij de opvoeding en biedt een luisterend oor. Samen met de kinderen spelen, de buurt ontdekken en meedenken met jou. Een vrijwilliger lost niet alle problemen op, maar helpt je wel op weg en geeft jou weer zelfvertrouwen. Elk gezin is anders. Elke vraag ook. Daarom krijg je de ondersteuning die bij jou en je gezin past. Home-Start is er voor gezinnen met ten minste één kind tot 7 jaar (vanaf 28 weken zwangerschap). De ondersteuning duurt meestal enkele maanden tot een jaar. 

Wat kun je verwachten?

 • Ondersteuning van een vrijwilliger bij jou thuis
 • Persoonlijke aandacht, ondersteuning bij de opvoeding en bij praktische zaken
 • De vrijwilliger biedt je vriendschappelijk contact en vertrouwen
 • De ondersteuning van Home-Start is gratis

Hoe werkt het?

Als je je aanmeldt, neemt de coördinator van Home-Start contact met je op om wat meer over Home-Start te vertellen, waarna er thuis een kennismakingsgesprek plaatsvindt. Je vertelt waar je graag hulp bij zou willen krijgen. Zo kan de ondersteuning worden afgestemd op wat voor jou – en jouw gezin – nodig is. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij jou en je situatie. Jouw vrijwilliger komt één keer per week bij je langs voor een periode van maximaal één jaar, afhankelijk van jouw behoefte.

Ben je een ouder en woon je in de stadsdelen Amsterdam Nieuw-West, Centrum-Oost of Oost dan is Home-Start Humanitas er voor jou.

In andere stadsdelen wordt Home-Start door andere partijen uitgevoerd, zie de landelijke website van Home-Start.

Vrijwilliger worden

Voel jij je betrokken bij gezinnen in Amsterdam? 

Heb jij ervaring of affiniteit met opvoeding? Kan jij goed luisteren en sta jij open voor andere normen en waarden? Dan is vrijwilligerswerk bij Home-Start wellicht iets voor jou! 

Gezinnen met jonge kinderen maken soms een lastige periode door en dan kan een steuntje in de rug heel fijn zijn! Door de ouders een luisterend oor te bieden, samen met het gezin iets te ondernemen en/of praktische hulp te bieden kan een gezin weer in zijn kracht komen. 

Wat ga je doen? 

Voor een langere periode (ongeveer een jaar) kom je een dagdeel per week bij een gezin in de thuissituatie en bied je opvoedondersteuning, praktische hulp en een luisterend oor.  

 Wat vragen we van jou 

 • Je hebt ervaring met opvoeden (zelf als ouder of via werk/studie) 
 • Je kunt goed luisteren 
 • Je bent gericht op de eigen kracht van het gezin 

Wat bieden we jou 

 • Zinvol afwisselend vrijwilligerswerk
 • een voorbereidende training
 • begeleiding (op maat)
 • intervisie
 • deskundigheidsbevordering
 • reiskostenvergoeding 

Ervaringsverhaal

Klik hier om het verhaal van Philipina en Claudia te lezen.

Vacatures
Krachtige vrijwilligers voor Prachtige Ouders gezocht

Vind je het leuk en fijn om ouders te ondersteunen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Bij Humanitas Home-Start in Amsterdam Centrum, Nieuw-West en Oost steunen vrijwilligers met (levens-) ervaring ouders met jonge kinderen d.m.v een luisterend oor en praktische hulp. 

Bekijk alle vacatures