Gezin in Balans

Tijdens en na gevangenschap helpt een maatje van Gezin In Balans jou bij de zorg voor je gezin en de band met je kinderen.

Detentie is ingrijpend voor het hele gezin. Hoe kan ik er voor mijn kinderen zijn tijdens mijn gevangenschap? Wie zorgt voor ze? En als ik weer uit de gevangenis ben? Accepteren ze mij dan nog? Wat komt er allemaal op je af? Hoe kun je weer ouder zijn voor je kinderen? Hoe doe je dat als je ze maar heel weinig of zelfs bijna nooit ziet? Hoe ga je om met lastige opvoed-situaties? Hoe bouw je met je gezin je leven weer op? Hoe ga je om met de diverse instanties? Deze vragen stellen veel vaders en moeders zichzelf, wanneer ze in de gevangenis terecht komen.

Een coachend maatje helpt je daarmee om te gaan en begeleidt je nog een jaar lang als je dat wilt. Zo kun jij je leven met zelfvertrouwen opbouwen. Een steun in de rug bij het vinden van een nieuwe balans.

Je maatje, een getrainde vrijwilliger van Gezin in Balans, zoekt jou één keer per week op, biedt een luisterend oor en overlegt met jou wat jij verwacht en hoopt van de begeleiding. Vaak zullen de gesprekken gaan over het behoud van een goed contact met je kinderen, maar ook over andere dingen die jou bezighouden. Nog een jaar na detentie helpt jouw maatje je ook; komt bij je thuis en gaat met je mee naar instanties als je dat wilt. Het doel is dat jij zelfverzekerd aan de slag kunt gaan met het weer opbouwen van je leven.

Tijdens detentie

Tijdens detentie spreekt de vrijwilliger met een ouder in de spreekkamer waar ze in alle rust kunnen praten. Voor veel ouders is het een ontspannen uurtje, want het is fijn als er iemand van buiten komt waarmee je in vertrouwen kan praten en die interesse in je heeft. De gesprekken gaan over van alles, maar toch het meest over de kinderen en hoe de ouder zelf bepaalde zaken aan kan pakken.

Na detentie

Na detentie is ondersteuning in veel gevallen ook prettig. Het is namelijk lastig na detentie. Je moet zelf weer boodschappen doen, het huishouden draaiend houden, je sociale contacten weer oppakken of opnieuw opbouwen en dan ook nog ouder zijn. Onze vrijwilligers luisteren, geven advies en zullen je steunen om op jezelf te vertrouwen.

Ons team

We hebben twee coördinatoren die zich bezighouden met Gezin in Balans in de regio Amsterdam. Anca Schippers en Gerdien Woensdregt komen wekelijks in Penitentiaire Inrichting Nieuwersluis, één van de drie vrouwengevangenissen die er momenteel in Nederland zijn. Zij leggen daar contact met moeders en kijken waar en waarmee ondersteuning gewenst is. Anca Schippers geeft daarnaast training aan gedetineerde moeders. Gerdien Woensdregt houdt zich ook bezig met de vrijwilligers en gekoppelde vaders en moeders in de regio Amsterdam. 

Interesse?

Ben je of ken je een ouder die graag een maatje zou willen tijdens of na deze periode? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens op deze pagina.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden bij Gezin in Balans? Wij zijn op zoek naar mensen die zelf vader of moeder zijn of affiniteit/ervaring hebben met de opvoeding van kinderen. Schrijf je middels dit formulier in.

Meer weten?

Externe pagina op martevansanten.wordpress.com

Als moeder uit de cel komt

Lees het artikel van Marte van Santen In het Parool van woensdag 12 maart 2014 over Moedermaatjes.