Jongeren in Rouw

Hoe ga je om met een groot verlies op jonge leeftijd?

Je staat niet alleen!

Een dierbare verliezen is altijd moeilijk, maar als je nog jong bent, kan de klap extra hard aankomen. Hoe ga je hiermee om? Iedereen doet dat op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Daar zijn geen regels voor. Het belangrijkste is om jezelf die tijd te gunnen. 

Humanitas biedt in samenwerking met Prezens (jeugdpreventie GGZ) ondersteuning aan Amsterdamse jongeren en scholieren uit Amsterdam in de leeftijd van 12 t/m 19 jaar.

Wij bieden kosteloos de volgende activiteiten aan:

Lotgenotengroepen jongeren

In zes wekelijkse bijeenkomsten staan ieders gevoelens en ervaringen centraal. Natuurlijk zijn de gespreksgroepen vertrouwelijk: alles wat er besproken wordt blijft binnen de groep. En, heel belangrijk, de herkenning, erkenning en steun die juist lotgenoten elkaar kunnen geven. Vertel over jouw ervaringen op de manier die het beste bij jou past. Je kunt je gesteund voelen door jouw verhaal te vertellen en de ervaringen van anderen te horen. Tijdens de bijeenkomsten staan jouw wensen centraal.

Rouw maatje

Je wordt gekoppeld aan een maatje. Dat kan een volwassene zijn of een leeftijdsgenoot, die eerder een verlies meemaakte. Jullie spreken 2 tot 4 keer per maand af. Jullie kunnen samen iets leuks doen, het maatje luistert naar jouw ervaringen en kan je steun en advies geven.

1-3 Adviesgesprekken

Je kunt je verhaal kwijt en tips en adviezen krijgen. Mocht je meer hulp nodig hebben, dan kijken jullie samen naar wat het beste bij jou past. Een adviesgesprek is voor jou alleen, maar het is ook mogelijk om iemand mee te nemen, bijvoorbeeld je vader of moeder of een vriend(in).

Online platform

Heb je een vraag over rouw? Wil je direct online contact met een Humanitas vrijwilliger Jongeren in Rouw? Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9 uur tot 17 uur via Whatsapp op 06-53825511.

Vrijwilliger worden

Als vrijwilliger Jongeren in Rouw ben je bij voorkeur een twintiger met affiniteit en ervaring met rouw en verlies. Je geeft de deelnemer de gelegenheid om te praten, daarbij bied je deze een luisterend oor en klankbord. Je gaat eens per week of om de week bij je deelnemer op huisbezoek voor een gesprek van anderhalf uur voor een periode van maximaal één jaar.

Wat vragen van jou:

 • Affiniteit met onze uitganspunten  
 • Je kan goed luisteren en je inleven in een ander
 • Bereid om in de vrijwilligersgroep ervaringen te delen en van elkaar te leren
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag (betaald door Humanitas)
 • Beschikbaar voor twee uur per week
 • Je verbindt je voor minimaal een jaar aan het project  

Wat bieden we jou:

 • Een vrijblijvend wederzijds kennismakingsgesprek
 • Een goede basistraining voor je aan de slag gaat (online en een live training van drie dagdelen)
 • Begeleiding en terugkombijeenkomsten
 • Jaarlijkse themabijeenkomst
 • Eventuele onkosten worden vergoed
 • Een leuk team collega-vrijwilligers

Lees hier meer over Wat is rouw?

Durf te doen!

Als vrijwilliger bij Humanitas Jongeren in Rouw helpt Catherina jongeren met het verwerken van het verlies van een dierbare. Als je op jonge leeftijd een naaste verliest, valt een anker van je bestaan weg. Je omgeving heeft vaak geen idee wat je doormaakt en daarom kan het fijn zijn om iemand naast je te hebben die hetzelfde heeft meegemaakt. Zo verloor Catherina zelf op jonge leeftijd haar vader. ‘’Tijdens zo’n begeleiding ben je met iemand op zielsniveau aan het verbinden, omdat je allebei weet waar je doorheen gaat.’’ 
//www.youtube-nocookie.com/embed/4PARiNT_jKA