Vriendschappelijk Huisbezoek

Met een vrijwilliger van Vriendschappelijk Huisbezoek kun je alles delen en er samen op uit gaan.

Vriendschappelijk Huisbezoek is voor mensen met weinig aanspraak en contacten. Niet iedereen kan rekenen op vrienden, kinderen of familie. Het is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan contact met anderen en meer naar buiten willen gaan. Een vrijwilliger biedt een luisterend oor, gezelligheid en ondersteuning bij het opbouwen van een (nieuw) sociaal netwerk. De ondersteuning is wekelijks of om de week gedurende een jaar.

Bijna de helft van de Amsterdammers voelt zich matig tot ernstig eenzaam blijkt uit cijfers van de GGD. Eenzaamheid kan iedereen overkomen en omdat er een taboe op rust wordt er liever niet over gepraat. De oorzaken zijn heel verschillend, bijvoorbeeld een verhuizing, gezondheid, scheiding of overlijden van een partner. Hoe eenzaamheid wordt ervaren is persoonlijk. De gevolgen zijn vaak ingrijpend: je ongelukkig voelen, gezondheidsproblemen en een kortere levensverwachting.

Wil je contact met een vrijwilliger?

Als je zelfstandig woont en je alleen voelt en daar verandering in wilt brengen, kun je in aanmerking komen voor Vriendschappelijk Huisbezoek. In een kennismakingsgesprek bespreken we de mogelijkheden. Daarna word je voorgesteld aan een getrainde vrijwilliger zodra deze beschikbaar is. Als het klikt maak je samen afspraken.

Een vrijwilliger komt gedurende een jaar een keer per week of om de week langs voor een praatje, een luisterend oor, gezelligheid en gaat samen met jou naar buiten voor een wandeling of naar een terras. Een vrijwilliger ondersteunt bij het uitbreiden van het sociale netwerk of het vinden van een passende en leuke activiteit buitenshuis waar je andere mensen ontmoet. Het doel is dat je je na dat jaar sterk genoeg voelt om zelf verder te gaan. De ondersteuning is kosteloos.

Vrijwilliger worden

Als je bij ons vrijwilliger wilt worden ben je van harte welkom!

Een vrijwilliger van Vriendschappelijk huisbezoek komt voor een jaar een keer per week of om de week langs voor een praatje, een luisterend oor, gezelligheid en gaat samen naar buiten voor een wandeling of naar een terras. Een vrijwilliger ondersteunt bij het uitbreiden van het sociale netwerk of het vinden van een passende en leuke activiteit buitenshuis. Voor een geslaagd contact is de klik tussen beide van belang.

Wat vragen we van een vrijwilliger?

 • Je hebt een positieve en open houding
 • Je bent sociaal vaardig en kunt goed luisteren
 • Je hebt geduld en kan grenzen stellen
 • Je staat open voor feedback
 • Je vindt het leuk om iets actiefs te doen met een mede-Amsterdammer
 • Je hebt 2-4 uur per week of om de week tijd

Wat bieden we?

 • E-learning en een training van een dagdeel
 • Persoonlijke begeleiding
 • Deskundigheidsbevordering
 • Reiskostenvergoeding
 • Zinvol en afwisselend vrijwilligerswerk voor een boeiende doelgroep

Als je vrijwilliger wilt worden voor Vriendschappelijk Huisbezoek, neem dan, afhankelijk van het stadsdeel, contact op met één van de coördinatoren voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Klik hier om het persoonlijk verhaal van deelnemer Bill te lezen.

Vacature vrijwilligers
Vrijwillig Coördinator Vriendschappelijk Huisbezoek

Voor ons project Vriendschappelijk Huisbezoek zijn we op zoek naar een enthousiaste coördinator

Vrijwilliger Vriendschappelijk Huisbezoek

De afdeling Amsterdam en Diemen zoekt vrijwilligers voor Vriendschappelijk Huisbezoek. Deze activiteit is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan contact met anderen en moeite hebben dit zelf te organiseren. De vraag stijgt waardoor we meer vrijwilligers kunnen gebruiken.

Bekijk alle vacatures