Vriendschappelijk Huisbezoek

Wil je verandering in jouw situatie, maar weet je niet hoe je dat aan kunt pakken? Of heb je drempelvrees en vind je het moeilijk zomaar een huis van de wijk of buurtrestaurant binnen te stappen? 

Op dit moment is er een deelnemersstop voor Vriendschappelijk Huisbezoek in de stadsdelen Centrum, Oost, Zuid en West. Voor aanmeldingen in de stadsdelen Noord en Zuidoost kunt u contact opnemen met ons secretariaat via 020-7736542 of kantoor.amsterdam@humanitas.nl.

Een vrijwilliger van Humanitas biedt een luisterend oor en denkt mee hoe je het door jou gewenste doel kunt bereiken. Misschien is dat het herstellen van oude contacten, het intensiveren van huidige contacten of het aangaan van nieuwe contacten. Of misschien zoek je een hobby. Of activiteiten om alleen of samen met anderen te ondernemen.  

Je bepaalt zelf jouw stip op de horizon en samen met je vrijwilliger maak je een plan hoe je dat kunt bereiken en ga je aan de slag. We helpen je de lat niet te hoog te leggen, ook kleine verandering kunnen veel doen en zo voorkom je teleurstellingen. 

We ronden het contact af als je doel is bereikt. Dat kan zijn na al een half jaar, soms pas na een jaar. Ons streven is dat je na die periode de ondersteuning van Humanitas niet meer nodig hebt. 

Vrijwilliger worden

Wij zoeken op dit moment alleen vrijwilligers Vriendschappelijk Huisbezoek voor stadsdeel Noord. In de andere stadsdelen hebben we voldoende vrijwilligers.

Als je bij ons vrijwilliger wilt worden ben, je van harte welkom! 

Gedurende de periode van maximaal een jaar ondersteun je een deelnemer bij het realiseren van zijn of haar veranderwens met betrekking tot zijn of haar eenzaamheid. Samen maak je een plan van aanpak en stel je realistische doelen die binnen de periode van max een jaar bereikt kunnen worden. 
Je volgt het tempo van de deelnemer, maar schroomt ook niet om de deelnemer indien nodig te stimuleren in actie te komen.
De frequentie en de inhoud van het contact kunnen wisselen. Het kan zijn dat je elkaar wekelijks ziet of spreekt, maar soms is ook eens per twee weken genoeg. De ene keer ga je de hort op, de andere keer zit je binnen en staat je luisterende oor centraal en doe je wellicht een spelletje. 
Belangrijk is dat er een klik is tussen jullie. Alleen vanuit wederzijds respect en vertrouwen kunnen er mooie dingen ontstaan. De match krijgt bij ons daarom veel aandacht. 

Wat vragen we van jou: 

  • Je hebt een positieve en open houding, je maakt makkelijk contact 
  • Je stelt de deelnemer en zijn mogelijkheden centraal en niet zijn problemen en beperkingen 
  • Je vindt het leuk iemand te motiveren maar weet iemand ook bij te sturen  

Wat bieden we jou:

  • E-learning en een training van een dagdeel 
  • Persoonlijke begeleiding 
  • Deskundigheidsbevordering 
  • Reiskostenvergoeding 
  • Zinvol en dankbaar vrijwilligerswerk waarbij je echt het verschil kunt maken voor iemand. 

Ervaringsverhaal

Klik hier om het persoonlijk verhaal van deelnemer Bill te lezen.

Vacature vrijwilligers
Vrijwillig Coördinator Vriendschappelijk Huisbezoek

Voor ons project Vriendschappelijk Huisbezoek zijn we op zoek naar een enthousiaste coördinator

Vrijwilliger Vriendschappelijk Huisbezoek

De afdeling Amsterdam en Diemen zoekt vrijwilligers voor Vriendschappelijk Huisbezoek. Deze activiteit is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan contact met anderen en moeite hebben dit zelf te organiseren. De vraag stijgt waardoor we meer vrijwilligers kunnen gebruiken.

Bekijk alle vacatures