Amsterdam en Diemen

Begeleide Omgangsregeling (BOR)

Biedt jou en je ex-partner ondersteuning na een echtscheiding om tot een goede omgangsregeling te komen. Ook bij spanningen. Onze vrijwilligers gaan uit van het belang van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders.

Humanitas Begeleide Omgangsregeling: voor ouders én kind

Als ouders wil je het beste voor je kinderen, ook in of na een echtscheiding. Dat betekent ook dat het kind na de scheiding contact heeft met beide ouders. Hier heeft het kind niet alleen recht op, het is ook belangrijk voor het sociaal-emotionele evenwicht en de ontwikkeling van het kind. 

Soms staan spanningen tussen de ouders het contact met het kind in de weg. De omgangsregeling komt niet van de grond of verloopt niet naar wens. Dan helpen onze vrijwilligers je graag verder. Wij gaan uit van het belang van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders. Een belangrijke voorwaarde voor het kunnen starten met BOR, is de bereidheid en inzet van beide ouders om er een succes van te (willen) maken.

De ondersteuning duurt gemiddeld drie tot zes maanden. De vrijwilliger die jullie helpt, treedt steeds wat verder terug. Net zolang totdat jullie, als ouders, een omgangsregeling hebben die werkt. De vrijwilliger lost jullie problemen niet op, maar faciliteert en ondersteunt. Het doel is dat de vrijwilliger overbodig wordt en de ouders op termijn de omgangsregeling zelfstandig kunnen uitvoeren. De vrijwilliger houdt geen dossier bij.

Voor wie is BOR Humanitas bedoeld?

 • Voor gescheiden ouders met één of meer kinderen van 0-12 jaar oud;
 • voor ouders die niet zelfstandig tot een omgangsregeling kunnen komen of waar de regeling is vastgelopen;
 • voor ouders die zich vrijwillig melden;
 • voor ouders die gemotiveerd zijn, meewerken en afspraken nakomen.

 Wat kun je verwachten?

 • de vrijwilliger is aanwezig bij de omgang tussen ouder en kind;
 • de vrijwilliger helpt kinderen met de overgang van de ene ouder naar de andere ouder;
 • het kind en de vrijwilliger zijn voldoende vertrouwd met elkaar, zodat het kind tijdens de omgang kan terugvallen op de vrijwilliger (als dat nodig is);
 • de vrijwilliger kan meedenken en helpen met tips en feedback;
 • de eerste omgangsmomenten vinden op neutraal terrein plaats;
 • de vrijwilliger begeleidt gemiddeld eens per 2 weken;
 • tussentijds evalueren de coördinator (en de vrijwilliger) met de ouders;
 • de ondersteuning van Begeleide Omgangsregeling (BOR) is gratis.

Hoe werkt het?
Beide ouders melden zich aan. Dit kan ook op initiatief van één van de ouders. De coördinator BOR stelt een aantal vragen en beoordeelt of jullie in aanmerking komen voor begeleiding. In dat geval volgt er een individueel intakegesprek met de ouders apart. Bij dit gesprek is ook de beoogde vrijwilliger aanwezig. Hierna volgt de kennismaking tussen het kind en de vrijwilliger. Als dit positief verloopt, start de begeleide omgang.

Meer informatie of aanmelden?
De coördinatoren dragen zorg voor de intake en evaluatie met ouders, de koppeling van de vrijwilligers aan ouders en kinderen, de werving en training (incl. bijscholing) van nieuwe vrijwilligers. Voor meer informatie kan je contact opnemen met één van de coördinatoren. Hier kan je de folder met meer informatie downloaden.

Aanmelding vrijwilligers
BOR Humanitas werkt met ervaren, betrokken en gemotiveerde vrijwilligers. Na een intensieve training worden ze door de coördinator gekoppeld aan ouders en kinderen. Voorop staat dat de vrijwilligers er in het belang van het kind zijn. Voor alle nieuwe vrijwilligers geldt dat zij een training volgen voordat zij daadwerkelijk kunnen starten met het vrijwilligerswerk. Aanmeldingen zijn altijd welkom! De eerstvolgende trainingsblokken zijn gepland op 4, 11 en 25 juni en op 2 september, 2 en 16 oktober a.s.

Heb je belangstelling voor vrijwilligerswerk bij Begeleide Omgangsregeling (BOR)? Heb je affiniteit met ouders en kinderen in een scheidingssituatie? En ben je gemotiveerd je in te zetten voor een goed contact tussen ouders en kinderen? Dan horen wij graag van jou! Dat kan via het aanmeldformulier. Er zal dan zo snel mogelijk contact met je worden opgenomen voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Een voorbeeld uit de praktijk
Na de scheiding van de ouders van een vijfjarige jongen is de omgang aanvankelijk goed geregeld. De jongen heeft een jaar lang contact met zijn vader. Totdat moeder een nieuwe relatie krijgt en er ruzie ontstaat over de verdeling van spullen. Er zijn veel conflicten en bij het halen en brengen is er altijd ruzie. De vader raakt overspannen en de jongen gaat niet meer naar zijn vader. Na een tijd wil de vader weer omgang en vraagt de hulp van BOR Humanitas. De moeder wil hem een kans geven. Langzaam worden de contacten hersteld, eerst in de speelruimte van BOR, later elders en ten slotte bij vader thuis. De ondersteunende rol van de vrijwilliger, begeleid door de coördinator, is hierbij cruciaal. De omgang is intussen hersteld en de jongen heeft contact met zijn vader volgens een vaste regeling.