Gastgezinnen

Tussenstop: een pauze voor jongeren en ouders

als het thuis even niet meer gaat

In de beste gezinnen botst het wel eens tussen ouders en kinderen. Dat is niet het einde van de wereld. Maar in bepaalde gevallen escaleert de situatie en wordt het even onhoudbaar voor alle betrokkenen. Soms belanden de jongeren dan zelfs op straat. In die gevallen biedt project Tussenstop een tijdelijke oplossing.

Voor jongeren die tijdelijk een ander thuis nodig hebben

Tussenstop is er voor jongeren van 18 tot 23 jaar die qua opvang tussen wal en schip vallen. Om te voorkomen dat zij op straat belanden biedt Tussenstop een tijdelijk verblijf in een gastgezin. Deze adempauze schept ruimte voor zowel de jongere als de ouders om weer met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurt onder begeleiding van een familiebemiddelaar vanuit Humanitas. Samen kijken ze of en hoe het contact en de relatie tussen ouder en kind hersteld kan worden. De insteek is dat de jongere weer terug naar huis gaat. Tussenstop bekijkt of en hoe dat gerealiseerd kan worden. 

Het gaat in alle gevallen om jongeren met een relatief lichte problematiek die gemotiveerd zijn om iets aan hun situatie te veranderen. Overdag gaan ze gewoon naar school of naar werk. Een trajectbegeleider vanuit Humanitas begeleidt de jongere tijdens deze periode.

Gastgezinnen gezocht!
Tussenstop is op zoek naar vrijwillige gastgezinnen die tijdelijk onderdak willen bieden aan een jongere die even niet thuis kan wonen. We zoeken gezinnen die een slaapkamer over hebben, ontbijt en avondeten verzorgen en een luisterend oor bieden aan ‘hun’ jongere. Ook is er een dosis geduld, flexibiliteit en inlevingsvermogen nodig. De duur van het verblijf varieert van 1 dag tot maximaal 3 weken. Gezinnen die zich aanmelden krijgen een speciale training van twee dagen. Een beroepskracht van Humanitas ondersteunt het gastgezin.

Gastgezinnen krijgen een dagvergoeding van € 15 en zijn WA-verzekerd via Humanitas. 

Geïnteresseerde gastgezinnen kunnen zich melden bij Anja Dijkhuis (Humanitas): a.dijkhuis@humanitas.nl

Tussenstop is een project van Humanitas Amsterdam. Kijk op www.humanitas.nl/ams

Ben jij of ken jij iemand die baat zou kunnen hebben bij de hulp die Tussenstop biedt? Dan kun je altijd bellen of mailen naar de coördinator Anja Dijkhuis: 06-13122661