Coördinator David Feltkamp: “Het is voor mij ook een soort vakantie”

David Feltkamp gaat als coördinator al bijna tien jaar mee met Kindervakantieweken. Het is intensief, maar hij doet het met veel plezier. 

Dit jaar gaan de kinderen naar een kampeerboerderij in Amersfoort. Als coördinator regelt David de groep vrijwilligers, 23 in totaal. “Het is een vaste en leuke groep die divers is samengesteld. Het zijn bijvoorbeeld mensen met pedagogische ervaring of die in de ict of in de financiële sector werken. Er zitten ook leraren bij die de schoolvakantie te lang vinden duren en graag als vrijwilliger mee willen."

Tijdens de week zelf onderhoudt David contact met externen, zoals de buschauffeur of medewerkers van het zwembad. Samen met de hoofdleider stuurt hij tijdens de week de groep vrijwilligers aan.

Met volle teugen

De vrijwilligers werken als kok, leiden de groep of het team of zijn vliegende keep. David: “Het is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid, maar het is fijn om te zien dat de kinderen met volle teugen genieten. Voor mij is het ook een soort vakantie. Het is ook totaal wat anders dan waar ik me dagelijks in mijn werk mee bezighoud. Dit vrijwilligerswerk vraagt weer andere vaardigheden van me.”

De kinderen die meegaan zijn verwezen naar Kindervakantieweken door de school, de huisarts of een instantie. Vaak zitten deze kinderen al in de jeugdhulpverlening, vanwege gedragsproblemen bijvoorbeeld. Soms is hun thuissituatie moeilijk of kan het gezin vanwege geldproblemen niet op vakantie. “De week is echt bedoeld als vakantie, niet als therapie of zo. Daar zijn onze vrijwilligers ook niet voor opgeleid.”

Even uit thuissituatie

Het is belangrijk dat Humanitas ook kinderen in Amsterdam de mogelijkheid biedt om op vakantie te gaan. “Het is voor deze kinderen plezierig om een week uit hun thuissituatie te zijn. Ook de ouders kunnen even op adem komen. Het gaat vaak om drukke kinderen”, aldus David.

Naar het nieuwsbericht over de Kindervakantieweken 2016