“Kinderen hebben deze week nodig”

Gerbrand Spaans gaat deze zomer voor de vijfde keer mee als vrijwilliger bij Kindervakantieweken. “Het kost veel energie, maar ik hoop dat deze kinderen na een week ervaren hebben dat ze er mogen zijn.” 

De eerste keer dat Gerbrand meeging, staat hem nog goed voor ogen.

“Eerst hebben we als groep vrijwilligers een trainingsweekeinde gevolgd. Zo leerden we elkaar kennen. Ik vond het pittige kinderen en de eerste week heb ik als zwaar ervaren. Het zijn kinderen die aandacht vragen. In het begin zijn ze nerveus maar na een dag of twee gaan ze meedoen. Dan wordt het steeds leuker.” Dat maakt dat er volgens Gerbrand een sterke band ontstaat tussen de leiding. “Je steunt elkaar.

Ook om die reden loont het om mee te gaan als vrijwilliger. We zien elkaar als vrijwilligers zo’n drie keer per jaar en dan is het net alsof we elkaar gisteren nog gesproken hebben.”  

Ervaring

Gerbrand merkt dat de kinderen het nodig hebben om er eens tussenuit te zijn. “Het gaat vaak om kinderen van wie de ouders geen geld hebben om op vakantie te gaan, of er is een broertje of zusje met problemen waardoor vakantie niet kan. Of het kind heeft zelf gedragsproblemen.” Door zijn werk bij Scouting en bij een begeleid wonenproject, weet Gerbrand goed hoe hij op bepaald gedrag het beste kan reageren. Die ervaring komt zeker van pas.

Erbij horen

“Ik ben nog niet van plan om te stoppen, daar is het nog veel te leuk voor”, zegt Gerbrand. Hoe belangrijk is deze Humanitasactiviteit voor kinderen? “Dat weet ik eerlijk gezegd niet precies, maar de kinderen vinden de vakantieweek fantastisch. Als we hen gaan ophalen zijn ze wat afwachtend, maar dat verandert snel. Ik gaf een jongen een keer een compliment, die was daar heel blij mee. Dat is beetje droevig om te zien, maar ook geweldig. Deze kinderen horen erbij, ik hoop dat ze dat na deze week weten.”  

Naar het nieuwsbericht over de Kindervakantieweken 2016