Boerenkool met halal knakworstjes

Marianne werkt fulltime bij de GGD. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Gezonde Maatjes, een project van Humanitas. Haar maatje heet Nisrine en is tien jaar. “Ik heb altijd zin om met Marianne af te spreken!”

Marianne is inmiddels ruim een jaar het gezonde maatje van Nisrine. “Eigenlijk is het traject al afgerond. Maar we wonen dicht bij elkaar in Oost en omdat we het zo gezellig vinden, spreken we nog regelmatig af. Voorheen werkte ik als vrijwilliger bij de voedselbank. Maar ik wilde toch graag iets met kinderen doen. Ik ben pedagogisch geschoold en werk nu bij de GGD niet meer direct met kinderen. Daarom wilde ik dit er graag bij doen.”

Kletsen en leuke dingen
De eerste twee ontmoetingen waren een beetje onwennig, maar daarna was het kletsen en leuke dingen doen. De activiteiten staan altijd in het teken van bewegen en gezond eten. Nisrine is erg blij met Marianne: “Ik heb mij opgegeven voor dit project omdat ik graag meer wil bewegen. We doen zo veel leuke dingen. Ik wilde graag dingen doen die ik nog nooit gedaan had. Samen zijn we bijvoorbeeld gaan trampoline springen en wezen schaatsen. Ik vind eigenlijk alles leuk!”

Boerenkool met halal knakworstjes
Marianne: “We leren veel van elkaar. Ik kan Nisrine nieuwe dingen bijbrengen. Bijvoorbeeld over gezond eten, buiten fietsen en wandelen. En ik krijg de mogelijkheid om een andere cultuur beter te leren kennen.” Nisrine lacht: “Marianne en ik hebben zelfs samen boerenkool gemaakt. Met halal knakworstjes en zonder jus, want het moet natuurlijk wél gezond zijn. Ik had dat nog nooit gegeten maar het was super lekker!”

Nisrine vindt dat andere kinderen zich ook op moeten geven voor het project Gezonde Maatjes. ‘Het is gewoon heel leuk en gezellig. Ik heb altijd zin om met Marianne af te spreken. We leren veel van elkaar en ik ben blij dat ze zo dicht bij mij  in de buurt woont.”

Flexibel afspreken
Afspreken met Nisrine gaat volgens Marianne makkelijk. “Nisrine is een slimme meid die zelf haar agenda bijhoudt. We spreken een keer in de week of eens in de twee weken af, wanneer we allebei kunnen. Meestal doordeweeks rond vijf uur maar ook soms in het weekend. Als we in het weekend afspreken dan gaan we iets sportiefs doen. Doordeweeks doen we vaak samen boodschappen en koken we een gezond gerecht. We doen ook andere leuke dingen, zoals naar de markt gaan of naar Jeugdland. Altijd op de fiets natuurlijk.”

Maatje worden?
Wie net als Marianne vrijwilliger bij Gezonde Maatjes wil worden kan mailen naar: kantoor.amsterdam@humanitas.nl of kijk op Gezonde Maatjes of https://www.facebook.com/gezondemaatjes. Of bel met Humanitas Amsterdam: 020 773 6542.

Kinderen met (beginnend) overgewicht in de leeftijd van 6 t/m 18 jaar kunnen zich ook aanmelden als deelnemer. Gezonde Maatjes wordt uitgevoerd in de stadsdelen Noord, Oost en Zuidoost.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht