Eenzaamheid een beetje opgelost

Meneer Landegent (91) is vol lof over Christien ten Brink, de vrijwilliger die hem trouw vrijwel elke week bezoekt. Ze vergezelt hem ook naar bijeenkomsten waar hij als oorlogsveteraan alleen niet meer naar toe kan.

De Tromp ende Trompers

Jan Landegent woont in Osdorp. Hij zit vol verhalen en is bijna onafgebroken aan het woord. Zijn hele huis ademt het verleden met overal foto’s en brieven. Hij is een oorlogsveteraan en zijn ervaringen tijdens de slag om de Javazee, op 27 februari 1942, hebben hem getraumatiseerd. Hij was lader van de kanonnen aan boord van het marineschip De Tromp. De gebeurtenissen van die strijd om Nederlands-Indië houden hem nog elke nacht uit zijn slaap, vertelt hij. Zijn ervaringen heeft hij opgetekend in het boek: De Tromp en de Trompers. Na de dood van zijn vrouw heeft hij 34 jaar mantelzorg verleend aan zijn vriendin, die een aantal jaren geleden overleed. Hij heeft vier kinderen, maar die wonen niet allemaal in de buurt. Hij oogt nog vitaal en kan nog veel zelf. Maar hij voelt zich vaak eenzaam.

Hulp

Van Humanitas had meneer Landegent ooit wel gehoord. Zo weet hij te vertellen dat er in Rotterdam een verzorgingshuis van Humanitas staat, waar goed geluisterd wordt naar de bewoners en waar gevraagd wordt wat zij willen.

Hij krijgt voor het eerst hulp van een Humanitasvrijwilliger als hij bij de gemeente kenbaar maakt dat hij niet goed meer zelf auto kan rijden, maar graag nog naar bijeenkomsten voor oorlogsveteranen wil. Ruim een jaar krijgt hij ondersteuning van deze mevrouw. Ze stopt ermee als zij een baan krijgt.

Contact met Humanitas

Dan komt hij in contact met Humanitas. Sinds februari van dit jaar krijgt hij bezoek van Christien die actief is bij de activiteit Vriendschappelijk Huisbezoek. Ze doen samen boodschappen of gaan naar het park. Meneer Landegent waardeert het erg dat ze met hem mee gaat naar een bijeenkomst voor veteranen, in Bronbeek bijvoorbeeld. Opnieuw zegt hij dat hij eenzaam is en dat hij het leven niet meer liefheeft. “Maar Christien heeft mijn eenzaamheid een beetje opgelost.”

Je maakt het verschil

“We praten samen heel wat af, over wat er in het nieuws gebeurt of hoe wonderlijk de natuur is. En als meneer Landegent ergens naar toe wil, dan regelt hij dat allemaal zelf en ik zorg dat ik meekan. Hij is dan ook bezorgd of ik me niet heb verveeld. Het is een actieve man en leeft gezond, maar heeft veel meegemaakt”, vertelt Christien. Ze gaat ook regelmatig op bezoek bij een alleenstaande mevrouw op hoge leeftijd en een echtpaar waarvan de vrouw gezondheidsproblemen heeft. Christien heeft vroeger als verpleegkundige in de ouderenzorg gewerkt. Ze doet dit vrijwilligerswerk met veel plezier. “Je maakt het verschil. Ze kijken echt naar je uit.”

Afscheid

Het afscheid van deze bijzondere man is roerend. Meneer Landegent vertelt nog dat hij een oorlogsuitkering heeft aangevraagd. “Als ik die krijg, ga ik met Christine naar een Chinees restaurant en doe ik een donatie aan Humanitas.”

Meer weten over onze activiteit Vriendschappelijk Huisbezoek?

 

Terug naar het nieuwsoverzicht