Maatregelen Corona

Zo kunnen we elkaar blijven helpen

Aan iedereen die bij Humanitas betrokken is,

We beleven momenteel roerige tijden door de uitbraak van het coronavirus. Om de uitdagingen waarvoor we worden gesteld aan te kunnen, hebben we ieders kracht en inzet nodig. Want we willen ook nu, juist nu, doen wat we altijd doen: er zijn voor elkaar en voor de ander.

Ook nu hebben mensen om ons heen te maken met bijvoorbeeld financiële problemen, sociaal isolement, rouw en verlies. Kinderen opvoeden en mantelzorg bieden aan dierbaren in deze periode wordt steeds lastiger. En door de oproep om sociale contacten zoveel mogelijk te mijden, dreigt voor veel mensen een tijd van grote eenzaamheid. Daarom is het nu belangrijker dan ooit dat we elkaar blijven steunen en met elkaar verbonden blijven, maar noodgedwongen wel op een andere manier. Dit vraagt van ons allen flexibiliteit en creativiteit.

De aangescherpte maatregelen van het kabinet zullen jullie niet ontgaan zijn. Het hele land moet tot in ieder geval 6 april in sociale quarantaine. De leden van het hoofdbestuur en de directie hebben dan ook besloten om de reeds genomen maatregelen van donderdag 12 maart aan te scherpen. Via deze nieuwsbrief informeren wij alle Humanitas-vrijwilligers en -beroepskrachten over de maatregelen en creatieve manieren om met elkaar in contact te blijven.

De maatregelen:

 1. Iedereen blijft zoveel mogelijk thuis. Alleen als het écht niet anders kan, overleg je met het bestuur en/of de consulent, de (vrijwillig) coördinator of je leidinggevende over alternatieve mogelijkheden.
 2. Alle geplande bijeenkomsten zijn tot nader bericht opgeschort tot in ieder geval 6 april.
 3. We overleggen met elkaar via telefoon/Skype, tenzij het echt niet anders kan.
 4. We sluiten alle Humanitas-locaties, maar blijven tijdens kantooruren wel telefonisch bereikbaar.
 5. Als bij jezelf, een deelnemer of vrijwilliger uit jouw team corona is geconstateerd, verzoeken we om dit aan je leidinggevende of coördinator door te geven. Deze zal dit anoniem aan onze preventiemedewerker Marga van Klinken doorgeven via preventie@humanitas.nl.

We zullen jullie blijven voeden met goede voorbeelden hoe we elkaar in deze tijd kunnen blijven helpen en roepen jullie ook op om die voorbeelden met ons en elkaar te delen. We zien dat meerdere afdelingen al creatieve mogelijkheden hebben gevonden om contact te houden met de deelnemers. Goede ideeën kun je bij ons melden via communicatie@humanitas.nl. We delen deze ideeën zo snel mogelijk met de hele vereniging.

Hierbij alvast een aantal suggesties:

 • Pleeg in plaats van een bezoek een extra telefoontje. Kijk of er mogelijkheden zijn met WhatsApp, beeldbellen, Skype, Zoom of andere opties. We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
 • Bij Thuisadministratie kan een brief waar hulp bij nodig is, ook als foto gedeeld worden om samen naar een oplossing te kunnen zoeken.
 • Bij gezinnen die juist nu hulp nodig hebben omdat ze het zwaar hebben in de thuisisolatie, zou je wat vaker kunnen bellen.
 • Stuur een ansichtkaartje om mensen te laten weten dat je aan ze denkt en ze een hart onder de riem te steken.
 • Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen over het coronavirus. Het nummer is 070-4455888. Als vrijwilliger kan je je daar eventueel ook aanmelden om hulp te bieden.
 • Ook veel andere organisaties en gemeenten organiseren van alles waar jouw deelnemer baat bij kan hebben. Dus houd het lokale nieuws en de social media in de gaten om te kijken met wie je kunt samenwerken.

Voor de beroepskrachten:

Alle Humanitas-kantoren gaan dicht, dus een goede telefonische bereikbaarheid is noodzakelijk. Zoek elkaar digitaal op en laat je team en leidinggevende je beschikbaarheid weten. Stem met elkaar af via WhatsApp, Skype voor bedrijven (zie handleiding in je mailbox van zondag 15 maart) of groepsbellen.

Onze dank! Samen komen we er wél
Uiteraard houden wij, waarschijnlijk net als jullie, de officiële berichtgeving in de gaten en zullen we indien nodig verdere informatie verstrekken. Rest ons jullie allen hartelijk te danken voor de inzet die jullie als vrijwilliger of beroepskracht leveren. Inzet die ervoor zorgt dat ook in deze moeilijke tijd op elkaar gelet wordt. Doe voorzichtig en blijf ook goed voor jezelf en jouw naasten zorgen. Daar is in deze onzekere tijd iedereen bij gebaat.

Met vriendelijke groet,

René Peeters, voorzitter hoofdbestuur
Angelique van Dam, directeur 

Terug naar het nieuwsoverzicht