Amsterdam en Diemen

Stevige vrijwilligers voor kinderen van gescheiden ouders

Wil jij het verschil maken voor kinderen van gescheiden ouders? Word dan vrijwilliger voor BOR Humanitas.

Bij BOR Humanitas ondersteunen vrijwilligers met (levens-)ervaring ouders en kinderen bij de uitvoering van de omgangsregeling. Het gaat om kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 0-12 jaar. Dit doet de vrijwilliger vanuit het programma BOR (Begeleide Omgangsregeling)

Rol vrijwilliger
BOR vrijwilligers ondersteunen en faciliteren bij het (opstarten en uitvoeren) van de omgang  tussen een kind en de ouder waar het kind niet bij opgroeit. Soms staan spanningen tussen de ouders het contact met het kind in de weg. De omgangsregeling komt niet van de grond of verloopt niet naar wens. Bij de  begeleiding van de vrijwilliger gaan wij uit van het belang van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders.

De begeleiding duurt gemiddeld drie tot zes maanden. In deze periode ondersteun je gemiddeld eens per twee weken. Dat begint op neutraal terrein en er wordt toegewerkt naar omgang bij de ouder thuis. Als vrijwilliger treed je steeds wat verder terug. Net zolang totdat de ouders een regeling hebben die werkt. Je lost de problemen niet op, maar faciliteert en ondersteunt. Het doel is dat je als vrijwilliger overbodig wordt en de ouders op termijn de omgangsregeling zelfstandig kunnen uitvoeren.

Eisen vrijwilliger
Je hebt affiniteit met de doelgroep kinderen en gescheiden ouders. Je bent gemotiveerd om je in te zetten voor een goed contact tussen de ouder en het kind. Je hebt goede sociale vaardigheden en kan aandachtig luisteren. Je ervaart betrokkenheid en weet tegelijkertijd ook (emotionele) afstand te bewaren. Bij voorkeur heb je zelf ervaring met het ouderschap en/of ben je goed in het de omgang met kinderen. Je hebt interesse in mensen en staat open voor ieders verhaal. Daarbij heb je een neutrale houding en ben je stressbestendig. Je beschikt over de nodige levenservaring, waardoor je stevig in je schoenen staat. Tot slot ben je woonachtig in Amsterdam (e/o).    

Wat wij bieden
Alle vrijwilligers krijgen eerst een intensieve training ter voorbereiding op het werken met gescheiden gezinnen. Je leert oa. over kinderen in een echtscheidingssituaties, over hoe je steun geeft, hoe je buiten het (eventuele) conflict van de ouders blijft en hoe je zorgt dat het belang van het kind voorop blijft staan. Na afloop van de training ben je voldoende toegerust om gescheiden ouders en kinderen te ondersteunen. Jouw werkgebied is Amsterdam en Diemen.

Je wordt begeleid door een coördinator en er zijn regelmatig terugkom/intervisie bijeenkomsten. Je maakt deel uit van een leuk team vrijwilligers en ontmoet elkaar ook op interessante themabijeenkomsten. Daarnaast mag je als Humanitas Vrijwilliger gebruik maken van het interessante aanbod van de ‘Humanitas academie’.

En verder...
draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen in echtscheidingssituaties, doordat het kind zich vrij voelt in de omgang met beide ouders. Het geeft enorm veel voldoening vooruitgang te zien en te zien dat ouders en kinderen (weer) van elkaar kunnen genieten. Je krijgt er veel waardering voor en een inspirerend en gezellig team heet je van harte welkom!

Tijdsinvestering
De omgang tussen de ouders en kinderen zijn overdag doordeweeks of in het weekend. Je bent hiervoor gemiddeld een dagdeel uur per week beschikbaar. De training is 3x een dag in Amsterdam. Op korte termijn wordt een nieuwe training georganiseerd.

Interesse?
Heb je belangstelling voor BOR? Dan horen wij graag van jou! Dat kan via het aanmeldformulier. Een van de coördinatoren neemt dan contact met je op voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Meer weten over onze activiteit BOR lees je hier

Terug naar overzicht