Taalmaatjes

Taalmaatjes helpt je om je Nederlands te verbeteren. 

In een nieuw land krijg je met een nieuwe taal te maken. Wanneer je Nederlands niet goed spreekt, kan je je alleen voelen en misschien wel wat eenzaam. Hoe beter je die taal spreekt, hoe beter je jezelf kunt redden. Wil je je Nederlands verbeteren? Dan is Taalmaatjes iets voor jou.

Voor ouderen en jongeren.

Je leert de Nederlandse taal in je eigen tempo.

Je kunt meedoen aan de gespreksgroep “Babbelen bij een Bakkie”. Elke woensdagochtend drink je koffie of thee met andere deelnemers en vrijwilligers van Humanitas. Ondertussen oefen je in jullie gesprekken je Nederlands. En het is nog gezellig ook!

Ook kun je een taalmaatje voor jezelf krijgen. Een vrijwilliger komt dan minimaal 1 keer per week bij je langs. Met deze vrijwilliger kun je bijvoorbeeld praten, lezen of oefeningen maken. Wat je wilt. Samen oefenen jullie je Nederlands. En natuurlijk leer je zo ook veel van elkaars taal en cultuur. 

Taalmaatjes in Corona-tijd

Momenteel vindt deze activiteit online plaats, al wandelend, samen werken in de tuin of komt de vrijwilliger bij je thuis. Uiteraard binnen de geldende RIVM richtlijnen. In Corona-tijd kun je je extra eenzaam voelen, vooral als je nog niet goed Nederlands spreekt. Des te meer reden, je nu aan te melden. 

Meer weten?

Vrijwilliger worden bij Taalmaatjes?

We zijn altijd op zoek naar Nederlands sprekende vrijwilligers die een taalmaatje willen zijn. Je wordt gekoppeld aan iemand voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Afspraken zijn bij de deelnemer thuis. Jullie kunnen samen praten, lezen, televisie kijken, koffie of thee drinken, of wandelen. Daar maken jullie zelf afspraken over. Ondertussen leert de deelnemer spelenderwijs Nederlands. En natuurlijk leer je zo ook veel van elkaars taal en cultuur.

Het is belangrijk dat je als taalmaatje een ander kunt motiveren. Integratie en zelfredzaamheid van de deelnemer staan voorop. De ontmoetingen zijn wekelijks gedurende de periode van ongeveer een jaar.

Herken jij je hierin?

  • Je beheerst de Nederlandse taal goed.

  • Je bent sociaal ingesteld en geïnteresseerd in andere culturen.

  • Je kunt iemand motiveren.

  • Je neemt de tijd om samen een vriendschappelijk contact op te bouwen.

  • Je vindt het leuk om iemand te begeleiden en wegwijs te maken.

Wat hebben wij jou te bieden?

We ondersteunen en begeleiden je goed door middel van:

  • Een introductietraining

  • Een onkostenvergoeding

  • WA- en ongevallenverzekering

Enthousiast geworden?

Vind je het leuk om iemand te helpen beter Nederlands te leren? Dankzij jouw hulp staat iemand misschien straks niet langer buiten de samenleving maar er middenin. Geef je op als vrijwilliger via taal.coevorden@humanitas.nl. Jouw inzet en talent zijn van groot belang en van harte welkom. 

Filmpje Taalmaatjes

Vrijwilligers van Humanitas Taalmaatjes ondersteunen nieuwe Nederlanders bij het leren van de taal en maken hen wegwijs in de samenleving.

//www.youtube-nocookie.com/embed/t6hPMAPGsa8