Bezoekgroep brengt vreugde in het leven van kwetsbare ouderen

De Week tegen Eenzaamheid vindt dit jaar plaats van 27 september tot en met 6 oktober. De Bezoekgroep van Humanitas helpt al 9 jaar om eenzaamheid te verminderen in de gemeente Coevorden. Coördinator Lenie Helmich: “Wij brengen een stukje vreugde in het leven van mensen.”

Het kan iedereen overkomen: het gevoel dat het kringetje om je heen steeds kleiner wordt. Bij ouderen bijvoorbeeld. En soms beperkt een ziekte je in je mogelijkheden om contact te leggen. Of misschien heb je steun nodig om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken. De Bezoekgroep is er voor iedereen die zich alleen voelt. De goed getrainde vrijwilligers van de Bezoekgroep komen mensen één keer per week thuis opzoeken. Dan gaan ze bijvoorbeeld samen koffiedrinken, spelletjes doen, wandelen, boodschappen doen of mee naar een doktersbezoek.

Regelmaat
Coördinator Lenie Helmich: “Wij komen met regelmaat. Mensen zien naar ons uit. Dat betekent niet dat wij alle problemen en eenzaamheid kunnen oplossen, maar wij brengen wel een stukje vreugde in het leven van deze mensen.”

Bijzondere voorbeelden
Lenie kent een aantal bijzondere voorbeelden van wat vrijwilligers hebben betekend voor ouderen. “Een vrijwilliger ging een paar jaar lang bij een meneer op visite. Dan lagen ze samen op de vloer met modeltreinen te spelen. Dat was een enorme win-winsituatie. Die meneer vond het geweldig, maar die vrijwilliger leefde zich ook helemaal uit. Een andere vrijwilliger kwam al jaren bij een mevrouw op bezoek. Toen kreeg die mevrouw een hersenbloeding en werd zij opgenomen in een verpleeghuis. De vrijwilliger is nog een half jaar lang iedere week naar die mevrouw toe gegaan. Ze ging bij haar aan bed zitten om met haar praten, ook al kreeg ze geen enkele reactie meer terug. Ze is dat blijven doen tot die mevrouw na een half jaar overleed. Heel bijzonder dat die vrijwilliger die eerst leuke gesprekken voerde met die mevrouw, het niet opgaf toen dat niet meer ging.”

Tekort aan vrijwilligers
Lenie: “We zoeken voor dit boeiende werk vrijwilligers met gezond boerenverstand, humor en doorzettingsvermogen die goed kunnen luisteren.” Je hoeft geen speciale opleiding of ervaring te hebben. Humanitas begeleidt je goed door middel van een introductietraining, individuele ondersteuning en bijeenkomsten met andere vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen. Heb je interesse? Mail naar l.helmich@kpnmail.nl of bel naar 0524-51 57 26.

Terug naar het nieuwsoverzicht