Coevorden

Uitgelicht: Gea Kiers, vrijwilliger Thuisadministratie

De vrijwilligers van de Thuisadministratie hebben het afgelopen jaar ruim 70 mensen geholpen bij het op orde brengen en houden van hun geldzaken en administratie.

Vrijwilliger Gea Kiers uit Dalen licht toe wat de Thuisadministratie voor mensen kan betekenen en hoe dat in zijn werk gaat: “We helpen mensen om inzicht te krijgen in hun inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Ook leggen we bijvoorbeeld uit wat er met moeilijke brieven wordt bedoeld, leren we mensen hoe je een acceptgiro invult en helpen we bij het aanvragen van toeslagen. Daarnaast denken we met mensen mee over hoe ze schulden kunnen oplossen en hoe ze geld kunnen besparen.”

“Als vrijwilliger ga je de eerste keer samen met de coördinator naar een nieuwe deelnemer om zijn of haar hulpvraag in kaart te brengen. De tweede keer ga je alleen. Meestal spreek je 1 keer per week met elkaar af. Hoe lang zo’n bezoek duurt verschilt per persoon. Onze hulp is tijdelijk. Vaak kunnen mensen na verloop van tijd weer zelfstandig verder. Maar soms lukt dat niet. Dan schakelen we andere instanties in die hun verder kunnen helpen.”

Voorbereiding op het vrijwilligerswerk
Elke nieuwe vrijwilliger van de Thuisadministratie volgt een training bij de Humanitas Academie. “We krijgen daarnaast goede begeleiding van de coördinatoren. Zij staan altijd voor ons klaar! Ook vergaderen we regelmatig met alle vrijwilligers en coördinatoren. Dan bespreken we tegen welke situaties we aanlopen. Daar leer je veel van. Verder zoek ik veel informatie op via het internet.”

“Als ik iets niet weet, dan zeg ik tegen de deelnemer dat ik het uit ga zoeken en er de volgende keer op terug kom. Dat vinden ze niet erg. In tegenstelling zelfs. Het is voor hen juist fijn om te horen dat een ander het ook niet allemaal weet.”

Wat is er zo leuk aan het vrijwilligerswerk?
“Zelf houd ik er heel erg van als alles opgeruimd en geordend is”, glimlacht Gea. “Toen ik anderhalf jaar geleden een advertentie van Thuisadministratie in de krant zag staan dacht ik: ‘dat is precies iets voor mij’. Maar het mooiste aan het vrijwilligerswerk vind ik dat we mensen helpen om zelfstandig verder te gaan. Mensen zijn altijd heel blij en dankbaar als je ze helpt.”

“Wat ik ook erg interessant vind is dat je veel verschillende mensen in verschillende situaties en uit verschillende culturen tegenkomt. Ieder mens leidt een totaal ander leven. Door het vrijwilligerswerk heb ik geleerd om vanuit een ander perspectief naar mensen te kijken.”

Terug naar het nieuwsoverzicht