Coevorden

Uitgelicht: Henk van den Heuvel, bestuurslid

Henk van den Heuvel is bestuurslid bij Humanitas Coevorden. Binnen het bestuur is hij verantwoordelijk voor de communicatie, fondsenwerving en het vrijwilligersbeleid. In dit interview vertelt hij over zijn werk bij Humanitas en wat hem motiveert om vrijwilligerswerk te doen.

In het voormalige huis van oud-politicus Relus ter Beek opent Henk van den Heuvel de deur. Henk is zichtbaar slecht ter been en in de hal staat een rolstoel en traplift. Maar ondanks zijn lichamelijke klachten, laat Henk zich er niet van weerhouden om zich vol passie in te zetten voor Humanitas Coevorden. Terwijl we naar zijn kantoor lopen vertelt Henk een anekdote: "Toen Relus ter Beek nog in dit huis woonde, heeft voorzitter Rinus Schimmel hier rondgelopen als zijn beveiliger."

Met aanstekelijk enthousiasme vertelt Henk daarna over zijn werkzaamheden. "Ik ben de man van de communicatie en de fondsenwerving. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat er advertenties in de krant komen en dat de krant een goed verhaal over ons schrijft. Ook maak ik folders, ben ik verantwoordelijk voor de nieuwsbrief en organiseer ik informatiemarkten."

Kindervakantieweken en Rijnmondproject 'Frisse lucht'

Daarnaast is Henk bestuurlijk contactpersoon voor de Kindervakantieweken en Rijnmondproject 'Frisse lucht'. Beide activiteiten zijn bedoeld voor kinderen die om verschillende redenen niet met hun ouders op vakantie kunnen gaan. Bijvoorbeeld omdat de ouders het geld er niet voor hebben of omdat ze gezondheidsproblemen hebben.

"Met de Kindervakantieweken zorgen we dat kinderen uit de gemeente Coevorden een leuke vakantie krijgen in Drenthe. Voor het Rijnmondproject zoeken we elk jaar gastouders uit de gemeente Coevorden, die een weekje een kind uit het Rijnmondgebied in huis willen nemen. Ik ben zelf ook eens gastouder geweest. Dat was heel bijzonder. Die kinderen komen vaak uit de meest erbarmelijke sociale milieus. Zij vragen zich met verbazing af hoe wij hier in godsnaam in zulke grote, vrijstaande huizen kunnen wonen. Bij de buren hebben ze een zwembad in de tuin. Op een gegeven moment vroeg één van die kinderen: 'Daar ligt iets met heel veel blauw, wat is dat?'"

"Zelf ben ik ook opgegroeid in een straatarm gezin. Dus ik weet hoe het is om zo'n leven te leiden. Als ik die kinderen een mooie vakantie kan geven door ze een weekje uit mijn leven te bieden, dan doe ik dat natuurlijk graag! Het is wel belangrijk dat je als gastouder niet teveel grote en dure uitstapjes maakt met die kinderen", benadrukt Henk. "Want als ze na een weekje vakantie thuis komen, komen ze weer in een situatie terecht waarin zulke uitstapjes niet mogelijk zijn."

Iets teruggeven aan de samenleving 

"Ik geloof heel sterk in het principe dat je de samenleving iets terug moet geven wat jou ook gegund is. Door allerlei omstandigheden was ik niet verder gekomen dan de lagere technische school en ben ik mijn carrière begonnen in de bouwwereld. Maar uiteindelijk ben ik wel als jurist en econoom geëindigd. Het heeft me wel 25 jaar gekost en ik heb er hard voor gewerkt om dat te bereiken, maar dat moet je wel gegund worden. Als dat mij gegund is, dan gun ik mijn kennis en ervaring ook aan anderen."

"Ik doe dit vrijwilligerswerk omdat ik het communicatievak geweldig vind en ontzettend graag samenwerk met de andere bestuursleden. Het is een sterk, collegiaal bestuur. We maken veel grappige momenten mee, maar ook veel serieuze momenten. Ik hoop dit werk nog jaren te mogen doen!"

Terug naar het nieuwsoverzicht