Coevorden

Uitgelicht: Wout Ann Botter, bestuurslid en coördinator Taalmaatjes Taalondersteuning

Wout Ann Botter is bestuurslid en coördinator van Taalmaatjes Taalondersteuning bij Humanitas Coevorden. In dit interview vertelt ze over haar achtergrond, ‘Babbelen bij ’n Bakkie’ en hoe belangrijk het is dat vluchtelingen de Nederlandse taal leren.

In de serre van haar huis, uitkijkend op een zonnige tuin met wilde bloemen en een Drentse zwerfkei, vertelt de Schotse Wout over haar achtergrond. Ze is geboren en opgegroeid in Glasgow en omgeving. Maar haar moeder was Nederlandse, dus kwam zij regelmatig in Nederland tijdens vakanties. “Tijdens één van deze vakanties hebben wij verre familie ontmoet. Zij zochten iemand die met hun zoon wilde schrijven om zijn Engels te verbeteren. Ik wilde dat wel doen. En zo heb ik mijn man leren kennen en Nederlands geleerd”, glimlacht Wout.

Wout Ann BotterNadat Wout haar studies Frans en Duits en onderwijsbevoegdheid had afgerond, trouwde ze met haar voormalige penvriend en verhuisde ze naar Nederland. Eenmaal in Nederland kreeg zij een baan als vertaler bij Buitenlandse Zaken. “Na een paar jaar ben ik daarmee gestopt, omdat we naar Kopenhagen verhuisden. Vanwege het werk van mijn man zijn we vaak verhuisd. Zowel binnen als buiten Nederland. Als je telkens verhuist is het lastig om een carrière op te bouwen. Je moet overal weer opnieuw starten. Ik had natuurlijk niet de problemen die vluchtelingen hebben, maar ik begrijp wel hoe moeilijk het is om helemaal opnieuw te moeten starten. Al helemaal in een land waar je de taal niet begrijpt.”

Babbelen bij ’n Bakkie

Wout heeft een uitgebreid CV dat in het teken staat van taal. Het is daarom ook niet zo verrassend dat zij bij Humanitas Coevorden 3 jaar geleden een project heeft opgestart dat zich richt op taalondersteuning. “Babbelen bij ’n Bakkie biedt vluchtelingen en immigranten de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier Nederlands beter te leren spreken en verstaan. Elke woensdagochtend komt een groep van ongeveer 12 deelnemers uit allerlei landen samen. Onder begeleiding van vrijwilligers van Humanitas praten zij ongedwongen in het Nederlands over verschillende thema’s. Ook doen ze op speelse wijze oefeningen en wisselen ze ervaringen uit. Af en toe wordt er, op verzoek van de deelnemers, wat aandacht aan grammatica besteed. Dit alles met een flinke dosis humor!”

Taalcoach

Het is ook mogelijk om individuele ondersteuning te krijgen van een taalcoach. “Een vrijwilliger komt dan één keer in de week langs om de deelnemer hulp op maat te geven. Bijvoorbeeld door te helpen met schoolopdrachten of door de taal in de praktijk te oefenen met een bezoek aan de supermarkt of de bibliotheek.”

Taal is de sleutel tot alles

“Als je de Nederlandse taal niet beheerst, kun je niet goed meedoen in de maatschappij. Contact met je buren is dan lastig. Bij een bezoek aan de huisarts heb je een tolk nodig. Je kunt de brieven van instanties niet lezen. Je kunt je kind niet helpen met huiswerk. En een baan vinden is al helemaal moeilijk! Maar taal is zoveel meer dan een grote woordenschat en de taalregels kennen”, zo legt Wout uit. “Door de taal te leren, leer je ook over de cultuur, humor, gewoontes en gedragscodes van een land. Deze kennis is essentieel om je thuis te kunnen voelen in je nieuwe land. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Terug naar het nieuwsoverzicht