Delftse ontmoetingsgroep partnerverlies najaar 2018

Lotgenotengroep voor mensen die rouwen om hun partner

Humanitas organiseert geregeld een lotgenotengroep in Delft voor mensen die hun partner hebben verloren. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag. Mensen kunnen zich ervoor aanmelden.

Praten helpt
Wie rouwt na het verlies van zijn of haar partner, kan veel baat hebben bij het delen van ervaringen met lotgenoten. “Je hebt aan een half woord genoeg”, zeggen de deelnemers aan Humanitas-groepen vaak over elkaar.  Voor de meeste mensen is het verlies van een partner loodzwaar, maar praten helpt. Herkenning en erkenning geven troost.

Nieuwe balans
Na een periode van rouw willen veel mensen hun familieleden en vrienden niet meer lastigvallen met hun verdriet. Terwijl het gemis en het verdriet vaak juist groter worden. Dan is het fijn om daarover te kunnen praten met anderen, die hetzelfde hebben meegemaakt. Om samen te ontdekken, hoe een proces van rouw in je leven een waardevolle plaats kan krijgen en voor jezelf kracht te vinden voor een nieuwe balans in je leven.

Twee deskundige vrijwilligers – Marianne van Meurs en  – gaan de groep begeleiden. De bijeenkomsten hebben steeds een thema. Bijvoorbeeld ieders persoonlijk verhaal, hoe de omgeving reageert of de kracht om verder te gaan. Zo zorgen de begeleiders dat alle aspecten van het rouwen aan bod komen. En dat alle deelnemers zich in de groep veilig kunnen uiten.

De begeleiders
Wat motiveert Marianne om als vrijwilligers de lotgenotengroep te begeleiden? Marianne is al jaren rouwbegeleider, via haar werk en als vrijwilliger. Zij heeft al vele keren de Humanitas lotgenotengroep begeleid. Ze raakte ooit in het onderwerp rouw geïnteresseerd omdat ze in haar privéleven te maken kreeg met verliezen.  “Met rouw krijgt iedereen vroeg of laat te maken en rouw om een dierbaar persoon gaat nooit helemaal over, diegene neem je mee in je verdere leven. Het is een kunst om te leren omgaan met verlies en rouw,. Ik vind het fijn om mensen verder op hun weg te kunnen helpen bij een rouwproces”, aldus Marianne. 

Individuele begeleiding
Voor wie liever individueel wil praten over rouw, biedt Humanitas ook persoonlijke begeleiding. Ook voor mensen die iemand anders hebben verloren dan hun partner.  Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Praktische informatie:
-        Iedereen die zijn of haar partner heeft verloren kan zich opgeven voor de lotgenotengroep. Afkomstig uit Delft en de omliggende gemeenten.
-        De acht bijeenkomsten vinden plaats op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur bij Humanitas aan de Beethovenlaan in Delft.
-        Voorafgaand heeft iedereen een individueel gesprek met een van de begeleiders
-        Deelname kost 20 euro voor materiaalkosten (totaal voor alle bijeenkomsten).
-        Opgeven voor de lotgenotengroep of voor individuele begeleiding, kan via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht