Ontmoetingsgroepen Partnerverlies in 2019 in Delft

Humanitas zal start ook weer in het najaar 2019 een lotgenotengroep houden in Delft voor mensen die hun partner hebben verloren. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag. U kunt zich opgeven voor de volgende lotgenotengroep in het najaar 2019  en gebruik maken om in de tussenliggende periode enkele individuele gesprekken te ontvangen van een vrijwilliger van Humanitas in uw thuissituatie in Delft.

Praten helpt
Wie rouwt na het verlies van zijn of haar partner, kan veel baat hebben bij het delen van ervaringen met lotgenoten. “Je hebt aan een half woord genoeg”, zeggen de deelnemers aan Humanitas-groepen vaak over elkaar.  Voor de meeste mensen is het verlies van een partner loodzwaar, maar praten helpt. Herkenning en erkenning geven troost.

Nieuwe balans
Na een periode van rouw willen veel mensen hun familieleden en vrienden niet meer lastigvallen met hun verdriet. Terwijl het gemis en het verdriet vaak juist groter worden. Dan is het fijn om daarover te kunnen praten met anderen, die hetzelfde hebben meegemaakt. Om samen te ontdekken, hoe een proces van rouw in je leven een waardevolle plaats kan krijgen en voor jezelf kracht te vinden voor een nieuwe balans in je leven.

Twee deskundige vrijwilligers – Lienke Wolff en Leni Vijverberg - zijn begeleiders. Hun bijeenkomsten hebben steeds een thema. Bijvoorbeeld ieders persoonlijk verhaal, hoe de omgeving reageert of de kracht om verder te gaan. Zo zorgen de begeleiders dat alle aspecten van het rouwen aan bod komen. En dat alle deelnemers zich in de groep veilig kunnen uiten.

De begeleiders
Wat motiveert Lienke en Leni om als vrijwilligers de lotgenotengroep te begeleiden?

“Er is moed voor nodig om kwetsbaarheid te tonen, gehoor te vragen aan anderen die niet veroordelen maar (h)erkennen, accepteren. “Is gedeelde smart halve smart? Was het maar zo makkelijk!  Wel denk ik, kan je deels je ‘gedragen’ voelen. Daarom een lotgenotenGROEP.”

Lienke heeft op de Hoge School voor Geesteswetenschappen de post HBO-opleiding rouw- en verliesbegeleiding gestudeerd. Zij biedt - ook als vrijwilliger - ondersteuning in de palliatieve thuiszorg. Daarnaast is zij bestuurslid en uitvaartcoach bij SamSam uitvaartcoaching.

Leni startte op 30 januari 2019 voor de 5e keer met begeleiden van de Humanitas lotgenotengroep. Na haar pensionering van maatschappelijk werkster bij Kwadraad, waar Leni ook al rouwverwerkingsgroepen heeft begeleid, is ze gemotiveerd om haar ervaring in te zetten en heeft zij de ervaring, dat lotgenoten elkaar heel goed  kunnen steunen en verder stimuleren bij het aangaan van het rouwproces.

  “Met rouw krijgt iedereen vroeg of laat te maken en rouw om een dierbaar persoon gaat nooit helemaal over, diegene neem je mee in je verdere leven. Het is een kunst om te leren omgaan met verlies en rouw,. Ik vind het fijn om mensen verder op hun weg te kunnen helpen bij een rouwproces”, aldus Leni 

Individuele begeleiding
Voor wie liever individueel wil praten over rouw, biedt Humanitas ook persoonlijke begeleiding. Ook voor mensen die iemand anders hebben verloren dan hun partner.  Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Praktische informatie:
-        Iedereen die zijn of haar partner heeft verloren kan zich opgeven voor de lotgenotengroep. Afkomstig uit Delft en de omliggende gemeenten.
-        De acht bijeenkomsten vinden plaats op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur bij Humanitas aan de Beethovenlaan in Delft.
-        Voorafgaand heeft iedereen een individueel gesprek met een van de begeleiders
-        Deelname kost 20 euro voor materiaalkosten (totaal voor alle bijeenkomsten).
-        Opgeven voor de lotgenotengroep of voor individuele begeleiding, kan via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht