Steun bij verlies en rouw

Rouwen kost veel energie, soms meer dan je hebt. Een vrijwilliger van Steun bij verlies en rouw helpt en toont begrip.

Heb je een dierbare verloren, dan staat de wereld stil. En dan is het fijn om erover te kunnen praten. Maar ook andere soorten verlies kunnen leiden tot rouw. Denk aan het verlies van een relatie, een baan, werkomgeving, woonomgeving, vriendschap(pen), hoop of gezondheid.

Wat vaak overblijft, is het gevoel dat niets er meer toe doet. Daarom is rouwen zo belangrijk. Soms kost dat meer energie dan je hebt, en hoe vind je dan de weg vooruit? Een vrijwilliger van Steun bij verlies en rouw helpt en toont begrip. Dit is voor deelnemers geheel kosteloos.

Met betrokkenheid en aandacht zal de vrijwilliger naar je luisteren. De herkenning, erkenning en steun bieden vaak troost. Het is wel de bedoeling dat je het stuur over je eigen leven (en rouw) weer helemaal zelf in handen krijgt.

De vrijwilligers van Humanitas zijn betrokken, voor dit werk opgeleid en vaak ook ervaringsdeskundig. De vrijwilliger bezoekt je gedurende een bepaalde periode tot je zelf weer het stuur in handen neemt en gaat uiteraard altijd vertrouwelijk om met alles wat je vertelt. 

Naast deze individuele ondersteuning vinden er ook andere activiteiten plaats, namelijk:

- Rouwwandelingen

Samen wandelen voor mensen die te maken hebben met verlies en rouw. Regelmatig is er op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur, een rouwwandeling in "De Oosterwaarde", Sallandsweg 6, 7431 PX Diepenveen. Er wordt ongeveer een uur gewandeld aan de rand van Deventer.

Ontvangst en afsluiting met koffie/thee. Deelname kost € 2,00 per keer. Zie de flyer hieronder voor meer informatie over de wandeling. Opgeven doe je door een mail te sturen naar Steunbijverlies.Deventer@humanitas.nl of telefonisch: 06-15134592.

De eerstvolgende rouwwandeling is op 15 december 2019, zie voor meer info onze flyer: Flyer Rouwwandelingen 2019 

Rouwcafé:

Samenzijn en delen met anderen, in huiskamersfeer, voor mensen die te maken hebben met verlies en rouw. Maandelijks organiseren we deze bijeenkomst in 'Bij de Halte', Zwolseweg 190a, 7412 AT Deventer.

Toegang is vrij (vooraf opgeven niet nodig), wel vragen we € 2,00 per keer voor koffie / thee. Zie de flyer hieronder voor meer informatie over het café. Voor meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen (gegevens staan rechts op de pagina).

Het rouwcafé vindt in 2019 plaats op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur): 

  • Op 17 juni 2019 
  • Op 8 juli 2019 
  • Op 26 augustus 2019 
  • Op 28 oktober 2019 
  • Op 18 november 2019 
  • Op 9 december 2019 

Het rouwcafé is een "ronde-tafel-gesprek" en geen (vrijblijvend) café.
Daarom het verzoek om op tijd te komen, want we starten gezamenlijk op het aangegeven tijdstip.

Kijk op onze flyer: Flyer Rouwcafe 2019 

Lotgenotenavonden Zelfdoding:

Wie een dierbare verliest door zelfdoding, heeft het vaak extra moeilijk met het verwerken van dit verlies. Meer nog dan bij andere oorzaken van de dood, zoals bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, hebben de nabestaanden van de overledene maar al te vaak te kampen met schuldgevoelens.

Bron: https://www.rouwverwerking.net/rouwverwerking-na-zelfdoding.html

Naast onze activiteiten Rouwcafé, Rouwwandeling en de individuele begeleiding, starten we met een nieuwe activiteit, namelijk lotgenotenavonden voor mensen die te maken hebben gehad met het verlies van een dierbare door zelfdoding.

Deze avonden worden deskundig begeleid door enkele geschoolde vrijwilligers, onder wie ook een lotgenoot.

Deze Lotgenotenavonden Zelfdoding zullen in 2019 plaatsvinden op maandagavonden van 19.30 - 21.30 uur op de volgende data:

  • 23 september 2019
  • 7 oktober 2019
  • 4 november 2019
  • 16 december 2019

Locatie: Rode Kruisgebouw, 1e verdieping, Humanitas

Aanmelden: niet nodig, vrije inloop. Kosten: 2 euro (bijdrage voor koffie of thee). Zie ook de link voor het facebook evenement:  

https://www.facebook.com/events/2285646355079508/?ti=as 

Binnenkort volgen op deze website de data van alle activiteiten in 2020.