Home-Start biedt luisterend oor!

DORDRECHT – Elk gezin kan wel eens hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij vragen over de opvoeding. Daarom is er in Dordrecht al 20 jaar lang het project Home-Start, waarbij vrijwilligers aan gezinnen worden gekoppeld, als maatje. Geja Platerink is nu vijf jaar coördinator bij Home Start in Dordrecht en spreekt vol passie over het initiatief. “Het is een heel mooie methodiek. Er is bij mensen een drempel om hulp te vragen, maar wij proberen die met Home Start te doorbreken. We kennen het allemaal wel: je hebt jonge kinderen, het leven is druk. Hoe ga je dat allemaal doen? Dan kan het fijn zijn om contact te hebben met iemand van buiten het gezin, zodat je bevestiging krijgt en het gevoel van samen iets doen en niet alleen. Iedere ouder doet verschrikkelijk zijn best en dan is het goed om te weten dat je je ervaringen of problemen kunt delen.” 

Volgens Geja kan het een verademing zijn om alleen al te praten met een vrijwilliger van Home Start. “Je hebt contact met iemand die naar je luistert zonder een oordeel te vellen. Even je verhaal doen zonder gelijk te horen te krijgen wat je wel of niet moet doen. Onze vrijwilligers hebben allemaal kinderen en weten dat mensen trots zijn op het ouderschap, maar er ook uitdagingen in zien.” De vrijwilligers helpen een handje door bijvoorbeeld met een moeder die net in Nederland is komen wonen, naar leuke speelgelegenheden voor de kinderen te zoeken. De vrijwilliger gaat met het gezin mee naar de bibliotheek om een boekje voor te lezen. Verder komt het voor dat een vrijwilliger aanbiedt om te helpen in een gezin waarin net een kindje geboren is. Geja: “Wanneer de moeder zich nog niet zo fit voelt om dan ook nog met de andere kinderen van het gezin iets leuks te doen, kunnen wij ondersteuning bieden. En laatst kwamen we over de vloer bij een alleenstaande vader die ineens meer voor de kinderen ging zorgen en daar wat moeite mee had. Een vrijwilliger is toen meegegaan naar de supermarkt en heeft tips gegeven over gezonde voeding en het naar bed brengen van de kinderen. Het kunnen heel diverse vragen zijn; het hoeft niet altijd een heel groot probleem te zijn. Wanneer je ondersteuning vraagt, kun je ook problemen voorkomen.”

Home Start is er voor gezinnen met kinderen tot zeven jaar. In Zwijndrecht is er Home Start+, voor gezinnen met kinderen van 7 tot 14 jaar. Elke gemeente heeft een eigen contactpersoon. In Dordrecht is dat Geja Platerink, bereikbaar via g.platerink@humanitas.nl of 06-20499942. Er is geen verwijzing nodig. Indien gewenst kan Geja thuis langskomen. Wie als vrijwilliger andere mensen ondersteuning wil bieden, is van harte welkom.”

Terug naar het nieuwsoverzicht