Interview vrijwilliger Thuisadministratie

De vrijwilligers van Humanitas Drechtsteden van het project Thuisadministratie helpen de deelnemers het financiële overzicht weer terug te krijgen. Karima Ameziane (38) is één van deze vrijwilligers. Zij meldde zich een jaar geleden aan bij Humanitas Drechtsteden. Zij raadt het vrijwilligerswerk iedereen aan. “Kennis is macht, kennis delen is kracht. Als ik mensen kan helpen die in de financiële problemen zitten of kunnen komen, met alle gevolgen van dien, dan doe ik dat heel graag.”

Het vrijwilligerswerk sluit perfect aan bij de, professionele, achtergrond van Karima. Zo is zij bedrijfsadministrateur. “Ik vind het heel leuk om met cijfers te werken. Maar ik ‘werk’ ook heel graag met mensen. Bij Humanitas Drechtsteden valt dit beide samen. Het bevalt me daarom prima. Op het moment begeleid ik twee deelnemers.” Tot een jaar geleden kende de Dordtse de vereniging en haar principes nog niet. “In het buurthuis, waar het sociaal wijkteam is gevestigd, zag ik een flyer hangen van Humanitas Drechtsteden en dat er vrijwilligers werden gezocht. Dat trok mijn aandacht. Ik heb Humanitas Drechtsteden vervolgens gegoogeld en het vrijwilligerswerk sprak mij heel erg aan.” Voordat Karima aan de slag ging als vrijwilliger kreeg zij vanuit de vereniging eerst een training aangebonden. “Die bestond uit online-lessen en twee fysieke bijeenkomsten over omgaan met de deelnemers, een stuk communicatietechnieken.” Vrijwilligers van Humanitas Drechtsteden hebben de ruimte om het vrijwilligerswerk in te delen zoals het hen uitkomt. “Dat plan je dus zelf in. Ideaal als je bijvoorbeeld een baan hebt.”            

Taalcoaching

Het project Thuisadministratie helpt deelnemers uit de schulden te blijven of uit de schulden te komen (en uit de schuldhulpsanering te blijven). Zij worden hierbij gesteund door de getrainde vrijwilligers. Dankbaar werk, vindt vrijwilligster Karima. “Deelnemers zijn zó blij als het financiële overzicht terug is. Je ziet de opluchting”, aldus Karima. Momenteel begeleidt zij twee deelnemers, die net als zij een Marokkaanse achtergrond hebben. “Bij Humanitas Drechtsteden waren ze erg blij toen ik me aanmeldde, want er is groep mensen die zij graag willen helpen maar waar het lastig mee communiceren is. Ik begeleid nu bijvoorbeeld een deelnemer die nog niet zo heel lang in Nederland woont en nog niet goed Nederlands spreekt. Dan is het natuurlijk handig als je de dezelfde taal spreekt.” Karima helpt de deelnemer met meer dan alleen de administratie. “Deze deelnemer is nog aan het integreren. Ik doe ook aan een stukje taal coachen. We maken samen de brieven open. Dan laat ik deelnemer de brief eerst zelf lezen en dan nemen we door wat er wel en niet is begrepen. Zo kunnen we samen ook woorden oefenen.”     

Humanitas Drechtsteden zoekt vrijwilligers voor het project Thuisadministratie. Wie net als Karima houdt van ‘werken’ met cijfers en mensen, en de tijd heeft, kan contact opnemen met Humanitas Drechtsteden. Dat kan via ta.drechtsteden@humanitas.nl.  

Over Humanitas Drechtsteden

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Onze hulp is gratis en altijd in de buurt; we hebben ruim tachtig afdelingen door het hele land. En we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Eén ding is voor ons het allerbelangrijkst. Dat onze deelnemers kunnen zeggen: ‘Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.’

Humanitas werd vlak na de oorlog opgericht, op 31 mei 1945. In die tijd was de zorg voor elkaar vooral goed geregeld binnen kerkgenootschappen. Hoorde je daar niet bij, dan stond je er vaak alleen voor bij ziekte of andere problemen. Humanitas wilde er voor álle mensen zijn: niemand mocht meer tussen wal en schip belanden.

Al vanaf dat prille begin baseren we ons op humanistische waarden: gelijkwaardigheid, behoud van regie over het eigen leven en verantwoordelijkheid voor jezelf en voor een ander. In 1948 maakten we de omslag van een stichting naar de vereniging die we nu nog steeds zijn. Humanitas Drechtsteden telt ongeveer 150 tot 175 getrainde vrijwilligers. Zij zetten zich in voor de projecten Thuisadministratie, Wel Thuis en Home Start. Doel van de projecten: het stimuleren van zelfredzaamheid. Zie alle informatie op www.humanitas.nl/afdeling/drechtsteden.

Humanitas Thuisadministratie helpt en ondersteunt mensen die in financiële problemen geraakt zijn. Voor jongeren (18-24) is er een speciaal programma opgezet waarin onze vrijwilligers deze jongeren kunnen helpen: Grip Op Je Money. Soms zijn onze vrijwilligers zelf jongeren en soms zijn ze wat ouder. De ondersteuning door onze vrijwilligers is één op één. De deelnemer beslist, de vrijwilliger ondersteunt en begeleidt. Hij/zij helpt bij het ordenen van de administratie en helpt bij het maken van een overzicht van de inkomsten en uitgaven.

Zie alle informatie op www.gripopjemoney.nl. Voor extra informatie of voor overige ondersteuning bij financiële problemen, neem contact op met ta.drechtsteden@humanitas.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht