Nieuwe voorzitter Humanitas Drechtsteden

Hij vindt het belangrijk dat een vereniging als Humanitas Drechtsteden goed kan blijven draaien. Daarom reageerde Vincent Florijn (62) op de vacature voor de functie van voorzitter. Hij maakte kennis met het bestuur, dat hij bestempelt als een ‘club met ambitie’. Het klikte, Vincent beschikt over de ‘juiste papieren’ en dus is het nu officieel: hij neemt de voorzittersstok over van Mirjam van Ierland die jaren aan het roer stond van de lokale afdeling van de vereniging Humanitas.   

“Ik zag de vacature enige tijd geleden in Dordt Centraal staan”, vertelt Vincent. “Zo’n vereniging moet natuurlijk wel door kunnen blijven gaan met haar activiteiten dus heb ik ‘mijn vinger opgestoken’.” De kersverse voorzitter was al bekend met verschillende activiteiten van Humanitas Drechtsteden. Het project Thuisadministratie bijvoorbeeld waarbij mensen door een vrijwilliger worden geholpen de administratie, en daarmee de financiën, weer op orde te krijgen. Maar ook een project als Home-Start waarbij vrijwilligers een gezin tijdelijk ondersteunen, al dan niet met raad en daad of een luisterend oor. Vincent: “Door de vacature was mijn nieuwsgierigheid gewekt en ben ik meer informatie gaan zoeken over Humanitas Drechtsteden.” Een gesprek met het bestuur volgde en Vincent bleek een zeer geschikte kandidaat voor de bestuursfunctie die aansluit bij zowel zijn professionele achtergrond, als zijn persoonlijke interesses. “Ik ben bekend met dit type vrijwilligerswerk, heb jaren bij verschillende gemeentes gewerkt en ben nu zelfstandig adviseur voor gemeentes. Daarnaast leek het me voor mezelf ook leuk om deze bestuursfunctie op te pakken, me verder te ontwikkelen.”

Jonge vrijwilligers gevraagd

Humanitas Drechtsteden telt ongeveer 150 tot 175 getrainde vrijwilligers. Zij zetten zich in voor de projecten Thuisadministratie, Wel Thuis en Home Start. Doel van de projecten: het stimuleren van zelfredzaamheid. “Ik heb groot respect voor de mensen die als vrijwilliger actief zijn. Zij doen niet zomaar wat! Ze komen soms in lastige situaties terecht, pakken ingewikkelde klussen op. Het is belangrijk dat zij dit zo prettig mogelijk kunnen doen. Er moet zowel voldoening als werkplezier zijn. Hierin is een taak weggelegd voor het bestuur. Net als voor het enthousiasmeren van mensen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Hierop zal de komende tijd onder meer de focus liggen.” Zo wil Humanitas Drechtsteden meer jongeren aantrekken die als vrijwilliger aan de slag gaan bij het project Get a Grip, de ‘jongere versie’ van Thuisadministratie. “Voor de jeugd hebben we een apart project georganiseerd. Jongeren krijgen op jonge leeftijd al te maken met geldzaken, maar kunnen nog niet altijd de consequenties overzien en daardoor in de financiële problemen komen. We willen graag meer jongeren aantrekken voor dit project die als vrijwilliger leeftijdsgenoten gaan helpen. Dat praat tenslotte net iets makkelijker, met iemand van je eigen leeftijd. We hebben daarom behoefte aan jongeren die niet alleen willen meedenken, maar ook meedoen!”

Gas geven

Zoals de nieuwe voorzitter van Humanitas Drechtsteden al eerder zei, bij de lokale afdeling van de vereniging barst het van de ambitie. “We hebben de afgelopen tijd de activiteiten bekeken en besproken wat we nog verder willen aanpakken. Hieruit is een hele lange wensenlijst ontstaan waar we drie onderwerpen uit hebben gekozen. We gaan kijken of we hiervoor de mensen en de middelen hebben. Daarvoor worden nu de eerste ‘bestuurlijke stappen’ gezet, door onder meer met partners in het veld te praten. We gaan even flink gas geven en voor het zomerreces willen we weten hoeveel hooi we op onze vork kunnen nemen!” In de volgende editie van de Plusser (begin september) meer informatie over deze ontwikkelingen. 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht