Eemland

Steun bij Rouw

Rouwverwerking kost veel energie, en soms zit je er helemaal doorheen. Een vrijwilliger van Steun Bij Rouw helpt en toont begrip.

Heb je een dierbare verloren, dan staat de wereld stil. Wat vaak overblijft, is het gevoel dat niets er meer toe doet. Daarom is rouwen zo belangrijk. Iedereen op z’n eigen manier en in z´n eigen tempo. Soms kost dat meer energie dan je hebt, en hoe vind je dan de weg vooruit? Een vrijwilliger van Steun bij rouw reikt je graag de hand en bezoekt jou thuis. Daarnaast biedt Humanitas een lotgenotengroep Partnerverlies.

Vaak is de vrijwilliger een lotgenoot; iemand die weet wat jij meemaakt en zich goed in jou kan verplaatsen. Het is deze persoonlijke betrokkenheid die het contact en de aandacht zo waardevol maakt. Herkenning, erkenning en steun bieden immers troost. De vrijwilliger bezoekt je gedurende een half jaar tot een jaar en is opgeleid om je zo goed mogelijk bij te staan. Uiteraard gaat de vrijwilliger vertrouwelijk om met alles wat je vertelt.

Mensen die hun partner door de dood hebben verloren ervaren veel steun van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Door gezamenlijk te praten over en te luisteren naar ervaringen krijgt en geeft ieder steun.  Dat geeft een goed gevoel en maakt sterk. In de Lotgenotengroep Partnerverlies komen vier tot acht deelnemers bij elkaar die zijn of haar partner hebben zien wegvallen.  Tijdens de groepsgesprekken kan over alles waarmee de deelnemers zijn geconfronteerd worden gesproken: de periode van begrafenis, eenzaamheid, zorg, verdriet, de betekenis van het verlies en de toekomst. Door hierover te praten met en naar andere mensen te luisteren die min of meer hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen de deelnemers kracht en steun putten om hun leven weer invulling te geven. De kosten van de lotgenotengroep bedragen 40 euro voor zes bijeenkomsten. De groep start zodra er voldoende deelnemers zijn.