75 jaar Humanitas

 75 jaar Humanitas

Niet alleen Humanitas is 75 jaar geleden opgericht, ook het Humanistisch Verbond in Eemland bestaat al 75 jaar. Hoe dat begon, kun je lezen in onderstaand persbericht van het Humanistisch Verbond Eemland.

 

-        Verbinding is kern van het humanisme

Het begin van het georganiseerde humanisme in Nederland was de oprichting in 1856 van de vrijdenkersvereniging ‘De Dageraad’. Maar weinig mensen weten dat de eerste organisaties met ‘humanisme’ in de naam het op 7 juni 1945 in Amersfoort opgerichte Religieus Humanistisch Verbond was. Bij de oprichtingsvergadering waren veel mensen aanwezig van vrijdenkersvereniging ‘De Dageraad’.

De inhumane executie van tien gijzelaars op de Appelweg in het laatste oorlogsjaar was de aanleiding om een verbond van humanisten op te richten. Op 7 juni 1945 organiseerden Piet Schut, Wim Hos, Roel Hoogeveen en Jan Capel in Amersfoort een bijeenkomst waar het Religieus Humanistisch Verbond (RHV) opgericht werd en 45 mensen lid werden. Enige maanden later bleek onder leiding van Jaap van Praag een andere groep te werken aan de oprichting van een Humanistisch Verbond. In 1946 is het RHV opgegaan in het huidige Humanistisch Verbond. Het RHV zou verder gaan als gewest van het Humanistisch Verbond en is nu de afdeling Eemland van die organisatie.

 

 

Monument aan de Appelweg

De afdeling Eemland van het Humanistisch Verbond had het 75 jarig bestaan graag op 7 juni willen vieren met de stad maar de situatie met het corona-virus maakt dat onmogelijk.

Samenwerking Humanitas Eemland en het Humanistisch Verbond

-       Kennismaken met het humanisme: Een inspiratiebron voor het leven

Je bent vrijwilliger bij Humanitas Eemland en ja, je weet dat deze stichting met de waarden van het humanisme te maken heeft. Maar hoe zat het ook al weer? Om daar een antwoord op te kunnen geven biedt het Humanistisch Verbond op zaterdag10 oktober een opfriscursus aan voor vrijwilligers van Humanitas Eemland. De opfriscursus duurt  ongeveer twee uur en zal waarschijnlijk in de ochtend plaatsvinden aan de Muurhuizen. Het aantal vrijwilligers dat met de anderhalve meter-samenleving terecht kan aan de Muurhuizen is twaalf tot twintig personen. Dus heb je belangstelling, geef je dan nu alvast op. Dat kan via vhb.eemland@humanitas.nl

 

-       Café Vrijdenken op Vrijdag

Wanneer kunnen we weer naar het Café komen? Die vraag horen we regelmatig. En nu de versoepeling rond corona wat meer ruimte biedt, is dit ook een terechte vraag. Daarom gaat het organisatiecomité van het Café mogelijkheden bekijken hoe, wanneer en waar de deuren weer open kunnen. Uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.

Café Vrijdenken op Vrijdag is een initiatief van het Humanistisch Verbond en Humanitas Eemland. Wil je meer weten over dit initiatief of heb je ideeën hoe we de deuren weer open kunnen zetten, stuur dan een mail naar vhb.eemland@humanitas.nl of humanistischverbondeemland@gmail.com

Creatief in Coronatijd

Nu de versoepeling wat ruimte geeft, zijn de coördinatoren van Vriendschappelijk Huisbezoek (VHB) weer bij elkaar gekomen. Uiteraard op anderhalve meter afstand bij één van hen thuis. Telefoon, apps, skype etc. is zeker een oplossing om elkaar te spreken en op afstand te zien, maar is toch net iets anders dan bij elkaar zijn.

Helaas is life-contact natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Veel mensen zijn te kwetsbaar om op pad te gaan en voor hen is hun woning de plek om tijd door te brengen. Maar onze vrijwilligers zijn creatief genoeg om met hun deelnemers contact te houden. En er is een leuk idee bij ons binnengekomen.

  • Brieven aan Bep

Brieven aan Bep, maar van ons mag het ook zeker Brieven aan Achmed zijn. Iedereen is welkom die een penvriend of penvriendin zoekt. Dus niet alleen voor de deelnemers of vrijwilligers van activiteit VHB, maar ook voor bijvoorbeeld Taalmaatjes en al die andere activiteiten van Humanitas Eemland.

Voor wie thuis nog briefpapier heeft liggen, dan is dit de kans om het weer te gebruiken.

Op de website www.brievenaanbep.nl vind je meer informatie hierover. Een mailtje sturen voor vragen of aanmelden kan naar info@brievenaanbep.nl of even te bellen naar Martje mobiel 06 – 505 03 176.

Terug naar het nieuwsoverzicht