Bestuursleden van Humanitas Eemland bezorgden afgelopen week bloemetjes

Een bloemetje aan de deur.

 Steuntje in de rug, op een andere manier.

“Dag, Mevrouw. Ik ben bestuurslid van Humanitas en ik mag u dit bloemstukje aanbieden namens uw vrijwilliger”.

Met die woorden kregen deze week de honderden deelnemers van Humanitas in heel Eemland een hart onder de riem in moeilijke tijden. Het spontane gebaar van de enthousiaste rondbrengers was mede mogelijk gemaakt door een flinke korting op de aanschaf. Bloemenzaak Pia ’s Bloemen uit Baarn werkte mee aan het goede doel. Ruim 200 boeketjes vonden hun weg naar gezinnen, die steun bij de opvoeding krijgen van een vrijwilliger of waar een vrijwilliger de administratie op orde komt brengen om grote schulden te voorkomen. Ook de mensen die eenzaam zijn of juist een dierbare hebben verloren, kregen bezoek. Veel waardering was er voor deze actie ook bij deelnemers aan het programma Taal, waarbij niet-nederlandstaligen oefenen in spreken of schrijven met een maatje.

Een van de vele reacties: “ Ik was zeer verrast en blij. Zeg het met bloemen - is niet voor niets het gezegde!”.

Door de persoonlijke bezorging door een aantal bestuursleden is er ook nog eens sprake van een forse kostenbesparing.

Bestuurslid Antoinette: “We moeten wel voorzichtig omgaan met onze middelen”. “Voor ons was deze maand een feestmaand; halverwege het jaar (mei 2020 - mei 2021) van onze 75e verjaardag. En nu proberen we onze deelnemers op deze manier wat op te beuren.”

Humanitas blijkt ook overigens niet voor één gat te vangen. Veel deelnemers zijn klein behuisd en dan is 1 1/2 meter afstand houden erg lastig. Of het gezin is in quarantaine of de ouderen zijn heel kwetsbaar. Maar kwetsbaar kunnen ook de vrijwilligers zijn. Verschillende  vrijwilligers hebben al  manieren uitgevonden voor een niet-fysiek contact met hun deelnemers. Zo kwam er regelmatig een tasje aan de deur te hangen met spullen voor de kinderen en er werden door de boekhandel beschikbaar gestelde kinderboeken rondgebracht. Ook de trouwe wekelijkse brief was zo’n mooi gebaar. On-line contact met beeld heeft in het vrijwilligerswerk inmiddels zijn intrede gedaan. Een vrijwilliger: “Het mooie van beeldcontact is dat je volledige gelijkwaardigheid ervaart. Deelnemer en vrijwilliger zitten in hetzelfde schuitje, ieder achter haar scherm.”

Terug naar het nieuwsoverzicht