Coronatijd en Mandeladag 2020 op 18 juli 2020

Coronatijd

Hoe is het in de afgelopen maanden verlopen tijdens corona? Christien Stoeten en Marion Wiertz, coördinatoren van Vriendschappelijk Huisbezoek vertelden dat het best wel goed is gegaan. Eigenlijk wel boven verwachting, begint Christien te vertellen. “De contacten verliepen met de deelnemers veelal via de telefoon omdat op bezoek niet mogelijk was.” Wanneer de vrijwilligers weer op huisbezoek gaan? Marion: “Ja, dat is echt afhankelijk of er voldoende afstand kan worden gehouden. En, of het voor beiden veilig voelt om elkaar weer te ontmoeten. Daarom blijft de telefoon nu nog de manier om contact te houden.”

Veel waardering hebben de dames voor ‘hun’ vrijwilligers hoe zij contact bleven houden met hun deelnemers.

 Mandeladag 2020 op 18 juli 2020                          

Tijdens de Mandeladag 2020, die dit jaar door coronamaatregelen online wordt gehouden, zal het Ubuntu-thema ‘I am because we are and we are because the planet is’ centraal staan. Tijdens deze dag vindt ook de lancering plaats van het boek ‘Ubuntu, Wij zijn de aarde’. 67 bijzondere verhalen waarvan er één is geschreven door Inge Boelaart, coördinator VHB.

Inge: “Vanuit de samenwerking tussen Humanitas en het Humanistisch Verbond leerde ik Ria Olthof kennen. We werken onder andere samen voor Café Vrijdenken en daar ontstond het idee voor een verhaal ‘Het begon met thee en koekjes…’ Tja die koekjes verpakt in plastic, dat was de start.”

Het scheiden van karton, papier, restafval, plastic, tuinafval en al die andere afvalproducten is goed geregeld in Leusden. Was wel even wennen voor ons in welke bak moet nu welk afvalproduct. Koffiebonenzak nu wel bij het plastic of juist niet? Maar inmiddels zit de scheiding er bij ons goed in. Ben ook best wel trots, dat manlief en ik binnen onze eigen mogelijkheden aan het milieu denken. Maar, zo kwamen wij er achter, het kan heel eenvoudig (nog) beter.

Hoe het verder gaat? Dat kun je lezen in het boek ‘Ubuntu, Wij zijn de aarde’ waar 67 auteurs van Ubuntu een kleine, grootse parel in hun (werk)leven zien, iemand in wie zij ‘een Mandela’ herkennen. Het voor-  en nawoord zijn van Jan Terlouw en Herman van Veen.

De opbrengst van het boek komt geheel ten goede aan Stichting Ubuntu Nederland en daarmee aan duurzame schoolprojecten.

Terug naar het nieuwsoverzicht