Eemland

Eerste editie praatcafé

Praatcafé in de bibliotheek op het Eemplein

=====================================================

Het is maandagavond iets vóór zeven uur. Boven in de bibliotheek, in een verborgen ruimte met de toepasselijke naam ‘de Koppeling’, begroeten drie vrijwilligers van Humanitas de deelnemers van het Praatcafé. “Jij ook thee?” vraagt Rachida aan Maryam. Min kijkt nog even op haar telefoon en neemt dan haar zoontje op schoot. Eko komt binnen en begroet de anderen met een stralende lach. Sinds eind april komt een aantal deelnemers van het Taalmaatjesproject bij elkaar om te praten. Het doel is spreekvaardigheid oefenen, vrij durven praten, je sociale netwerk uitbreiden.De deelnemers dragen de onderwerpen aan.

Iedereen praat mee en er wordt ook veel gelachen. We praten over Koningsdag, maar ook over werken en solliciteren en over favoriete zangers en zangeressen. Soms vraagt iemand hoe je een woord schrijft dat we net gehoord hebben, soms wordt de vervoeging van een werkwoord even genoemd. Maar het is geen les, het gaat om het praten met elkaar. De vrijwilligers verbeteren de deelnemers daarom ook niet ongevraagd. Nu we ruim een maand bezig zijn, zien we dat de deelnemers het erg leuk en nuttig vinden en dat de vrijwilligers met meer energie vertrekken dan aankomen. Nu het Praatcafé vorm begint te krijgen en we merken dat het een succes is, willen we meer mensen uitnodigen om mee te praten. Deelnemers en vrijwilligers. We kunnen meer groepjes starten, bijvoorbeeld ook overdag of op andere avonden.

Hoe leer je een taal beter dan door veel te praten? Het Humanitas Praatcafé wil mensen de gelegenheid geven te oefenen in een veilige omgeving. En anderen te leren kennen, die ook Nederlands aan het leren zijn. Blijkbaar is er behoefte aan en het is nog leuk ook. Want wat is er nou leuker dan contact maken met zoveel mensen uit zoveel verschillende culturen? Maryam neemt een slokje van haar thee, Min legt haar telefoon weg en Eko stelt een eerste vraag.

Terug naar het nieuwsoverzicht