Eemland

Geslaagde zomerbijeenkomst over dementie

Op donderdag 11 augustus organiseerde Humanitas Eemland een zomerbijeenkomst voor de vrijwilligers van het project Vriendschappelijk Huisbezoek.

Het thema voor deze middag was 'Ben ik nu echt de weg kwijt' en stond in het teken van het herkennen van beginnende dementie. Belangrijk, omdat veel vrijwilligers bij oudere mensen op bezoek komen. Barbara Oppelaar van bedrijf Ervarea nam de vrijwilligers van Humanitas Eemland mee in de bijzondere wereld van de geest.

In de workshop lag het accent op het herkennen van de eerste signalen van dementie. Na het bijwonen van de bijeenkomst weten de vrijwilligers wat de eerste signalen bij beginnende dementie zijn, zoals zich terugtrekken, vergeetachtigheid en het verdoezelen daarvan. De vrijwilligers kregen verder praktische tips om het contact met mensen met dementie te verbeteren.

Het was best confronterend, maar goed om hier meer van af te weten, vertelt Louis Dirks, één van de vrijwillige coördinatoren van het project. "In de toekomst krijgen we steeds meer te maken met ouderen met dementie. Door deze training leren we hoe dit te herkennen en er goed mee om te gaan."

Het project Vriendschappelijk Huisbezoek is er voor mensen die weinig of geen sociale contacten hebben. Een keer per veertien dagen komt een vrijwilliger bij een deelnemer op bezoek om bijvoorbeeld een wandeling te maken, een spelletje te doen of gewoon om een kopje koffie te drinken met een praatje.

Terug naar het nieuwsoverzicht