Helpen met opvoedvragen

Bron:Suzanne Vink, Baarnsche Courant 6 april 2018

Helpen met opvoedvragen.

"Ik vind het belangrijk om iets belangenloos te doen. Ik vind dat iedereen die zelf zijn leven op orde heeft wel een paar uur per week vrijwilligerswerk zou kunnen doen. Iedereen moet het zelf weten, maar dat is wel de instelling die ik heb” 

Humanitas Home-Start is een programma waarbij vrijwilligers gezinnen ondersteunen bij lichte opvoedingsvragen. Het zijn gezinnen met kinderen tot en met zeven jaar oud. Sind 1 maart is Home-Start ook geïntroduceerd in Baarn. "Ik ben eigenlijk een soort buurvrouw" vertelt Annelies Berghuis. "Elke week ga ik twee uur naar een gezin in Amersfoort. Ik drink een kopje koffie en ik ga met het gezin in gesprek, zodat ze hun problemen bij mij kwijt kunnen. Soms hebben ze een duidelijke hulpvraag, bij voorbeeld dat ze vaker naar buiten willen of dat ze meer mensen in de buurt willen leren kennen", legt Berkhuis uit. Het zijn vaak gezinnen met psychologische klachten en met kinderen die meer hulp nodig hebben. Ze kloppen zelf aan bij Humanitas of ze worden aan Humanitas gekoppeld door een wijkteam."Eigenlijk is dit een tussenstop vóór professionele hulp en hopelijk redden gezinnen het hiermee" aldus de vrijwilligster.

 

Motivatie

Annelies Berghuis is de opleiding Speltherapie begonnen en ze wilde meer ervaring opdoen in gezinnen. Ze had een dag in de week over, dus besloot ze die dag te vullen met vrijwilligerswerk."Ik googelde op 'vrijwilligerswerk gezinnen' en kwam al snel bij Humanitas terecht. Ik vulde een formulier in op de website en kon op gesprek komen", legt ze uit. Na het gesprek volgde ze een training en werd ze door Humanitas begeleid bij het helpen van een gezin. Ze doet het dus voor een deel uit eigenbelang, omdat het goed is voor haar opleiding, maar ook omdat ze iets voor een ander wil doen. "Ik heb er tijd voor en ik maak het gezin er heel blij mee."

De eerste keer dat Berghuis bij het gezin kwam, was het wel even wennen. "Je moet elkaar leren kennen. Je komt bij iemand in huis, dus moet ontdekken wat wel en niet kan." Ze vertelt dat het al snel heel ontspannen was, doordat het geen professionele hulp is, maar heel laagdrempelig. "Het is heel belangrijk dat je naast iemand gaat staan en je moet niet de boel willen overnemen. Je moet niet zeggen hoe jij vindt dat iets beter kan. Je moet de krachten van mensen versterken, niet zeggen dat je het beter weet", legt ze uit.

 

Resultaat

"Ik ga met het gezin naar de kinderboerderij, de kinderen van school halen en ze kunnen bij mij hun ei kwijt. Ze hebben vaak weinig vrienden of familie en dan kunnne ze met mij over de problemen praten", legt Berghuis uit. De mooie momenten vindt ze als ze resultaat ziet: als ze ziet dat ouders zijn gegroeid en meer gaan ondernemen. De vrijwilligster gaat mee naar allerlei dingen: van speeltuin tot diëtist. "De mensen zijn heel open, ze vinden het niet raar dat er een vrijwilligster voor hen is. Ze stellen me ook vaak aan anderen voor als  'onze vrijwilligster,. Ze vinden het gewoon heel fijndat er iemand is die hen helpt", vertelt ze.

 

Vrijwilligerswerk

"Ik vind het belangrijk om iets belangenloos te doen. Ik vind dat iedereen die zelf zijn leven op orde heeft wel een paar uur per week vrijwilligerswerk zou kunnen doen. Iedereen moet het zelf weten, maar dat is wel de instelling die ik heb", vertelt Berghuis. Ze legt uit dat het misschien door haar opvoeding komt of door haar levensinstelling. "Ik vind het leuk om iets nieuws uit te proberen waarmee je mensen blij kunt maken. Ik kan me niet voorstellen dat mensen níet blij worden van vrijwilligerswerk". Ze is nog lang niet van plan om te stoppen met het vrijwilligerswerk, zolang ze er genoeg tijd voor heeft.

 

Bij Humanitas Home-Start zijn meer vrijwilligers nodig, vooral omdat het programma ook in Baarn is gestart. Het is belangrijk dat vrijwilligers respect hebben voor de manier waarop gezinnen hun leven indelen. Ze moeten geduldig zijn en een luisterend ook willen zijn. "Als je twijfelt of dit iets voor je is, ga dan in gesprek met de coördinator van Home-Start Humanitas. Je krijgt veel hulp, trainingen en cursussen van Humanitas, je leert heel veel en het is gewoon leuk om te doen", zegt Berghuis. "Ga het gewoon proberen!" zo besluit ze haar verhaal.

Terug naar het nieuwsoverzicht