Humanitaseemland was erbij

Wethouder Cees van Eijk laat zich informeren over Taalhuis

Gepubliceerd op: 4 september 2018 12:50 bibliotheekeemland

                       

Maandag 3 september bezocht wethouder Cees van Eijk, in het kader van de Week van de Alfabetisering, het Eemhuis om met verschillende maatschappelijke organisaties in gesprek te gaan over laaggeletterdheid. Ook twee Taalambassadeurs waren hierbij aanwezig om vanuit eigen ervaring te vertellen wat het betekent wanneer je niet kunt lezen of schrijven.

Aan het gesprek namen vertegenwoordigers deel van Sovee, de Bibliotheek Eemland, Indebuurt033, Stadsring51, NVA, Humanitas, Prago en Stichting Lezen en Schrijven

De Taalambassadeurs van Stichting ABC vertelden over de dagelijkse praktijk waar een laaggeletterde tegenaan loopt. Zo levert het niet kunnen lezen of schrijven problemen op bij het vinden van werk, bij het aanvragen van een uitkering, het begeleiden van kinderen en wanneer het gaat om gezondheidszorg. Wethouder Cees van Eijk gaf aan hoe belangrijk het is dat deze verhalen verteld worden. Ruim 2,5 miljoen volwassen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven.  

Vervolgens ging het gesprek met vertegenwoordigers van de verschillende organisaties over samenwerking op het gebied van taal en de ambities die er leven. Hierin kwam ook nadrukkelijk het belang naar voren van het verstevigen van de banden met werkgevers, zodat werknemers die laagopgeleid zijn de kans wordt geboden om aan de Nederlandse taal te werken.

De bijeenkomst werd afgesloten door schrijfdocente Jolanda Oudijk die samen met de aanwezigen een naamgedicht voor de wethouder maakte.

Terug naar het nieuwsoverzicht