Interview met Joyce Zhang

Interview met Joyce Zhang: deelnemer van taalmaatje en vrijwilligerswerk via NewBees.

 

 Op een ochtend heb ik een afspraak met Joyce Zhang bij Seats to meet in Amersfoort, waar ze een halve dag per week vrijwilliger is. Joyce komt uit China en heeft sinds een half jaar een Taalmaatje bij Humanitas-Eemland. Zij woont ongeveer 4 jaar in Nederland en nu in Amersfoort met haar man en kind. Ze is naar Nederland gekomen, omdat haar man als kok is gaan werken in een Chinees Restaurant. Joyce werkt drie dagen per week in een Chinees postbedrijf.

Joyce vind het belangrijk om goed Nederlands te leren en Nederlandse mensen te leren kennen, waardoor het leuker wordt om in Nederland te wonen. Daarom heeft ze twee halve dagen Nederlandse les bij NLeducatie. Maar om nog meer Nederlands te leren is ze via de bibliotheek bij Humanitas-Eemland gekomen. Eén keer in de week heeft ze contact met haar taalmaatje: haar taalmaatje helpt haar met huiswerk, gaat met haar naar de winkel, bekijkt met haar moeilijke Nederlandse formulieren en brieven en praat met haar over verschillende onderwerpen, zoals Nederlandse gewoonten en eten. Ze vindt Nederlands een ingewikkelde taal.

Om nog beter Nederlands te leren is ze sinds een maand een halve dag per week vrijwilliger bij Seats to meet (locatie Peer) in Amersfoort. Door Humanitas-Eemland is ze in contact gekomen met NewBees, die voor haar een passende vrijwilligersplek heeft uitgezocht. Bij Seats to meet heeft ze contact met de ZZPérs die daar een flexplek huren of een vergaderruimte. Ze brengt de mensen naar hun werkplek, zorgt dat de werkplekken er goed uitzien, dat er voldoende koffie en thee is en zorgt voor de lunch. Seats to meet is een organisatie waarbij de gebruikers van een flexplek geen geld betalen, maar zoals ze dat noemen betalen met sociaal kapitaal.

Joyce heeft het naar haar zin bij Seats to meet, maar wil het liefst in haar eigen beroep als boekhouder werken. Via NewBees heeft ze een workshop gehad samen met andere nieuwkomers met dezelfde professionele achtergrond, waar ze inzicht heeft gekregen in de accountancyregels in Nederland en hoe een goede CV te maken. De vrijwilligersplek waar ze nu zit is belangrijk voor haar om Nederlands te kunnen praten, maar ook om een stap verder te komen richting betaald werk. De directeur van Seats to meet, locatie Peer, is ook iemand die met haar meedenkt over haar toekomst en is heel blij met Joyce als vrijwilliger.

Ik wens Joyce veel succes met haar vrijwilligerswerk, haar Nederlands en haar zoektocht naar een betaald werk als boekhouder en hoop dat we vanuit Humanitas-Eemland daar een steentje aan bij hebben mogen dragen.

Henriette Neuteboom

Terug naar het nieuwsoverzicht